360 fokos videó: Örömíjászat a hófödte miskolci Csanyikban

Akt.:
Célkeresztben egy őzike
Célkeresztben egy őzike - © Fotó: Gál Péter
Miskolc – A Miskolci Íjász Egylet 3D-s versenyt tartott a Csanyiki Erdőháznál. A versengésnél azonban fontosabb volt az “örömíjászat”, hogy a résztvevők társaikkal tölthettek el egy kellemes napot a frissen behavazódott, meseszép erdős táj ölelésében. És nem mellékesen, lehetett íjjal lőni triceratops-ra!

Második Téli Vadászatát szervezte meg a Miskolci Íjász Egylet, amin mintegy 70 ember lőtte a vesszőket (jöttek Szolnokról, de még Rimaszombatról is). Szerencséjük volt, mert éppen leesett a hó, így az eseményt körülvevő csanyiki táj festői háttérképet adott a délelőtthöz. És mint Szász Róbert, a szervezet elnöke kifejtette, nem okoz nekik különösebb gondot a sport szempontjából a hó. Annyiban befolyásolta a versenyzőket, hogy a talaj még nem fagyott át, ezért saras-latyakos terepen kellett óvatosan közlekedniük.

A táj tehát szép volt, és már ezért is megérte volna kimenni a hegyekbe, de az indulók számára ez nyilván többről szólt. Sokan nem is versenyként, hanem “örömíjászatként” emlegették a rendezvényt, hiszen hiába pontozták a lövéseket, nem az volt a fontos, hogy ki nyer. Ilyenkor egy közösség jön össze, akiket összeköt hobbijuk, az íjászat. Megvannak a közös témáik, amikről el tudnak beszélgetni egymással, sőt nekünk kívülállóknak is serényen magyarázták a sportág rejtelmeit, amikor látták mennyire értetlenül nézzük az eseményeket.

És bár alapvetően koncentráció kell a pontos lövéshez, vannak alkalmak, amikor a közösségiséget meg tudják élni. Van egy versenyterületen kívüli belövőpálya, ahol mindenki beállítja az eszközét, gyakorol. Olyan ez, mint házibulikban a konyha: mindenki itt összpontosul, barátkozik. A versenyen csapatokban mozognak az emberek – nem feltétlenül közeli ismerősök -, hogy elkerüljék a torlódást, ilyenkor is megy az összekovácsolódás. És természetesen ott van a zsíros kenyér hagymával, illetve a közös ebéd, amik szintén az emberi kapcsolódás ősi, tökéletes apropói.

Ők egyébként nem hagyományőrző íjászok, elsődlegesen a sport szeretetéért csinálják, amit. Nem öltöznek be ősmagyar viseletbe, az íjászat és annak különböző formái vonzzák a résztvevőket. A 3D-s téli vadászatról elmagyarázta nekünk Róbert, hogy ez azért vadászat, mert kihelyeznek céltárgyakat bizonyos távolságban, amik állatok – és kézzel fogható tárgyak. Rájuk festenek különböző pontokat érő köröket, amik eltalálása adja a pontot (a 10-es a halálos zóna!). Ezt összesítve jönnek ki az egyéni eredmények a verseny végére. A minél pontosabb lövés érdekében nem használhatnak semmilyen segédeszközt.

ijaszat1

Triceratops is célpont volt

Egyébként egy külön cikket és minimum oknyomozó feltárást megérne, hogy milyen állatok adják a célpontokat, és miért. Amikor mentünk a versenyterületre, és mesélték, hogy majd kilövik a triceratops-ot, azt hittük viccelnek, de nem. Mint kiderült, a Bükk őshonos állataiból rakták össze a célokat, és bizony egykor a triceratops is az volt, úgyhogy lehetett dinoszauruszra vadászni.

A Miskolci Íjász Egylet II. Téli Vadászatán tehát bővelkedtek a lehetőségek: szép volt a táj, lehetett sportolni, kihalt állatokat látni, jót enni, túrázni, gyönyörködni a hófödte tájban, és barátkozni. Kell ennél több egy kellemes szombati programhoz?

– Király Csaba, hirek.360.hu –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Téli mesevilág a hófödte Lillafüreden
Miskolc - Leesett az idei tél első, tartósnak tűnő hava. Miskolc ékszerdoboza Lillafüred, ami önmagában is gyönyörű, de hóval borítva rajzfilmek mesevilágát idézi. Hogy bárki átélhesse az élményt, 360 fokos kameránkkal meglátogattuk néhány nevezetességét. A mostani havazás ugyan nem dönt rekordok...

Miskolc - A Miskolc felé magasodó Avasi Kilátó városunk egyik jelképe. 1963 óta áll mostani, 72 méter magas formájában, és lenyűgöző panorámaképet ad az alatta elterülő Miskolcról. Most 360-as kameránkkal mentünk fel a tévétoronyba, így videónkat megnézve, bárki "lábai előtt" ott heverhet a város! T...

A faluban nem lehet száguldozni!
Debréte - Huszonkét ház van a településen, és mindegyiknek van tulajdonosa. A falvak elnéptelenedése egy nagyon komoly társadalmi probléma, ami települések eltűnéséhez vezet. Debréte a közelmúltban nagy sajtónyilvánosságot kapott a maga - jelenleg éppen - 7 állandó lakosával mint élő példa a jel...

Elbűvölő adventi fények és vásári forgatag Miskolcon
Miskolc - Káprázatos fények, elvarázsolt kastélynak öltöztetett villamos és vásári forgatag - Az adventi ünneplőbe öltözött Miskolc 360 fokban még elbűvölőbb. December elején adventi ünneplőbe bújt Miskolc: a főutcán felkapcsolták az díszkivilágítást, a kocsiszínből kigurult az elvarázsolt kastél...

Ezen a héten is lesz vásár Ónodban
Miskolc, Ónod - Minden hónap első csütörtökén benépesül a település. Mint majd ezen a héten is. Itt forgatott a Hírek 360. Az Ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásárt 1396 óta rendezik meg, 1923 óta minden hónap első csütörtökén. Ilyenkor több ezer ember gyűlik össze a nagyjából 14 hektárnyi terül...

Sokan látogattak el az Állatok Karácsonya rendezvényre
Miskolc - Az Állatok Karácsonyán jártunk, ahol a kulisszák mögé is betekinthettünk. Videó készült! A Miskolci Állatkert és Kultúrpark Állatok Karácsonya fedőnevű rendezvényén jártunk. A vadaspark hagyományosan a két ünnep között rendezi meg a programot, látványetetések, ismertető bemutatók, „kuli...Lillafüred.
BOON.HU


hirdetés