Nagyvilág

2012.06.05. 07:56

Berlin uniós növekedési csomagot javasol

Berlin, 2012. június 4., hétfő (MTI) - A német kormány megváltoztatja az euróövezeti államadósság-válság során eddig követett politikáját, az államháztartási szigort, és az adósságcsökkentést növekedésösztönző intézkedésekből álló csomaggal kívánja kiegészíteni hétfői értesülések szerint.

Berlin, 2012. június 4., hétfő (MTI) - A német kormány megváltoztatja az euróövezeti államadósság-válság során eddig követett politikáját, az államháztartási szigort, és az adósságcsökkentést növekedésösztönző intézkedésekből álló csomaggal kívánja kiegészíteni hétfői értesülések szerint.

A Merkel-kormány egyebek között támogatja, hogy emeljék meg az Európai Beruházási Bank (EIB) alaptőkéjét 10 milliárd euróval, hogy a bank kiterjeszthesse hitelezési tevékenységét az euróövezeti válságállamokban. Támogatja továbbá az úgynevezett projektkötvények alkalmazását az uniós fejlesztési források felhasználásában, és támogatja az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint 7,3 milliárd eurót kellene elkülöníteni az uniós költségvetésben a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelemhez.

A Több növekedés Európában: Foglalkoztatás - Beruházás - Innováció című dokumentum a kiinduló alap a parlamenti ellenzékkel a fiskális paktum ratifikációjáról és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről (ESM) szóló törvény elfogadásáról folytatott egyeztetéseken - írta internetes kiadásában a Handelsblatt című üzleti lap. A koncepcióról a Reuters hírügynökség is beszámolt.

A fiskális paktum törvénybe iktatásához és az ESM-ről szóló jogszabály elfogadásához kétharmados többség szükséges a törvényhozás mindkét házában. A kormány nem rendelkezik kétharmados többséggel, ezért meg kell szereznie az ellenzék támogatását. A kormány a nyári törvényhozási szünet előtt kívánja rendezni mindkét ügyet. A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) - Francois Hollande szocialista francia elnök irányvonalát követve - növekedésösztönző intézkedésekhez köti a fiskális paktum elfogadását, éppen úgy, mint a szintén ellenzéki Zöldek.

A Handelsblatt szerint a kormány a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó uniós szintű bevezetése mellett is kiáll, és támogatja a bankfelügyeleti és betétbiztosítási rendszerek uniós integrációjára vonatkozó brüsszeli felvetést.

A német kormány azt is javasolja, hogy az euróövezeti tagországokat kötelezzék a gazdaság- és pénzügypolitika szorosabb összehangolására. Az újításokat ezen a területen már 2013-tól be lehetne vezetni a koncepció szerint.

A berlini vezetés a munkaerőpiac területén is reformokat javasol, úgy véli, az euróövezeti válságállamokban az emelkedő várható élettartamhoz kell igazítani a nyugdíjkorhatárt, rugalmasabbá kell tenni a munkavállalási szabályokat, és az Európai Szociális Alap (ESZA) forrásainak felhasználásával fejleszteni kell a szakképzési rendszert.

A dokumentum szerint a fiskális paktum által előirányzott államháztartási konszolidáció és a gazdasági növekedés ösztönzése szorosan összetartozik, a két elem "ugyanannak az éremnek a két oldala". Ezt a metaforát használta Angela Merkel kancellár is a José Manuel Barrosóval folytatott hétfő esti megbeszélése előtt adott sajtónyilatkozatában, valamint Guido Westerwelle külügyminiszter a francia diplomácia vezetője, Laurent Fabius hétfői berlini bemutatkozó látogatásán, a két tárcavezető tárgyalását követő sajtótájékoztatón. Westerwelle a tájékozatón hangsúlyozta: "a költségvetési fegyelem fontos, de nem minden, gazdasági növekedésre pedig feltétlenül szükség van". Fabius kiemelte: "ezekben a válságos időkben rendkívül fontos, hogy közeledjen Németország és Franciaország álláspontja".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!