Líbiai vadászgépek menekültek Máltára – készültségben az olasz hadsereg

A legmagasabb szintű készültségbe helyezték hétfőn az olasz katonai bázisokat, és jelentős számú helikoptert vezényeltek az ország déli részére – közölte az ANSA olasz hírügynökség. Ezt azután tették, hogy két líbiai vadászgép szállt le Máltán, valamint két civil helikopter, Líbiából menekülő emberekkel a fedélzetén.

Az AFP francia hírügynökség a máltai hadseregtől úgy értesült, hogy két líbiai vadászgép érkezett hétfőn Máltára, négy katonával a fedélzetén. A katonák azt állították, hogy a Líbia keleti részén található Bengázi katonai repülőteréről menekült el, miután a kormányellenes tüntetők elfoglalták azt.

Nagyjából ugyanabban az időben két civil helikopter is érkezett Líbiából Máltára, hét emberrel. A fedélzeten lévő emberek azt állították, hogy franciák, és egy tengeri olajfúrón dolgoztak Bengázi közelében. Személyazonosságukat azonban nem tudták azonnal leellenőrizni, mivel csak az egyiküknél volt útlevél.

Az AFP értesülései szerint a helikopterek nem kaptak engedélyt az ország elhagyására, ami arra utal, hogy elmenekültek. Arról egyelőre nem érkeztek információk, hogy miért kellett elmenekülniük az olajfúróról.

A máltai esetek után a legmagasabb szintű készültségbe helyezték az olasz katonai bázisokat – közölte az ANSA. Az olasz hírügynökség közlése szerint “jelentős számú” helikoptert vezényeltek az olasz haditengerészettől és a légierőtől az ország déli részére. A jelenleg Abu Dhabiban tartózkodó olasz védelmi miniszter megerősítette, hogy készültségbe helyezték a hadsereget.

– Független Hírügynökség –