Líbia – Húszezren lépték át a tunéziai határt, a menekülők szerint pokollá változott az ország

Csaknem húszezer ember menekült az elmúlt négy napban a szárazföldön Líbiából Tunéziába – közölte csütörtökön a tunéziai polgári védelmi szolgálat. Tájékoztatásuk szerint elsősorban tunéziaiak, egyiptomiak, kínaiak és líbiaiak lépték át Rasz al-Dzsezirnél a határt.

A tripoli repülőtéren eközben továbbra is ezrek várnak arra, hogy elhagyhassák az országot, míg több ezer külföldi már vízi és légi úton távozott, “pokoli helyszínként” leírva a fővárost. “Pokollá változott Líbia. Egész életemben nem láttam még olyat, mint ami a repülőtéren van. Teljes a káosz. Ezrek próbálnak kijutni” – fogalmazott a londoni Gatwick repülőtéren egy brit állampolgár.

Azok az egyiptomiak, akiknek sikerült elhagyniuk az országot arról számoltak be, hogy megverték és megkínozták őket, miután Kadhafi fia, Szaif al-Iszlam Kadhafi hétfőn Kairót vádolta meg azzal, hogy a felkelés mögött áll. A kairói reptéren nyilatkozó egyiptomiak szerint a hatóságok arra akarták rávenni őket, hogy segítsenek a tüntetések elleni fellépésben, amikor pedig ezt visszautasították, megverték és megkínozták őket.

A polgárháború szélére sodródott észak-afrikai országba folyamatosan érkeznek repülőgépek és hajók, hogy elvigyék a külföldieket. A legnagyobb kihívást az ázsiai országoknak jelenti a kimenekítés, mert több mint 150 ezer ázsiai munkás rekedt Líbiában, de Egyiptomnak is gondot okoz a több százezer állampolgára kimenekítése. Az európai országok is folyamatosan viszik ki az országból polgáraikat, ennek megkönnyítésére szerda délután aktiválták az uniós polgári védelmi mechanizmust is.

– Független Hírügynökség –