Liberális javaslatcsomag a "betelefonálós" műsorok szabályozására

A “betelefonálós” műsorok szabályozásán szigorítana az SZDSZ. A kisebbik kormánypárt részletes javaslatcsomagot nyújt be ennek kapcsán az őszi ülésszakban a parlamentnek. Az SZDSZ átláthatatlannak tartja az emelt díjas hívásokkal és SMS-ekkel elérhető televíziós játékok helyzetét, és a törvényi felügyeletet is megoldatlannak látja – írja Kovács Kálmán SZDSZ-es képviselő szerdai közleményében.

A liberális javaslatcsomag gyakorlatilag burkolt szerencsejátéknak tekinti a betelefonálós műsorokat, ezért aggasztónak véli, hogy a szerencsejáték-függőség veszélyeire semmi nem figyelmezteti ezekben a műsorokban a nézőt, átláthatatlan a játékok menete, a nyertes kiválasztása, és sokszor a “műveltséginek” nevezett kérdések megfejtése sem tudásalapú, nem egyértelmű, vagy nem is lehetséges – áll a közleményben.

Az SZDSZ szerint az ilyen műsorok esetében a veszélyekre figyelmeztető, jól látható és egyértelmű tájékoztatásra van szükség, emellett pedig kötelezővé kéne tenni a közjegyző közreműködését is. A játék készítőinek megfelelő garanciákat és biztosítékot kellene adniuk arra, hogy tisztességes és megfejthető feladványokat szerepeltetnek a műsorokban, és a törvényi felügyeletet is meg kell oldani – közölte Kovács Kálmán.