Libegő(k) visz(nek) majd fel az Avasra

Libegő(k) visz(nek) majd fel az Avasra
Miskolc pályázatában, amellyel a város szeretné elnyerni az Európa kulturális fővárosa címet 2010-re, szerepel annak a libegőnek a terve, amely – mint a pályázat fogalmaz – a miskolciak évszázados álma.

Nem is egy, hanem két avasi libegő tervei is szerepelnek Miskolc kulturálisfőváros-pályázatában. Sőt: még egy libegő lesz 2010-ig, ha nyer Miskolc.

Dr. Bernáth Attila, a MIK Rt. igazgató-helyettese a libegőprojektek gazdája. Neki tettük fel kérdéseinket. A beruházás költségeiről, a beruházó kilétéről, a tervezett nyomvonalról. Arról, hogy hol tart az ügy, amelyről a pályázat ezt írja: Miskolc tervezett új főterének délnyugati sarkából kiindulva magánkezdeményezésre libegő épül az avasi kilátóhoz. A felajánló már elkészíttette a terveket. A kivitelezést, majd pedig a működtetést is magára vállalta. A kijelölt, kb. 400 méteres nyomvonal, s a környezetbarát technológia illeszkedik a természeti környezetbe, nem zavarja a temető nyugalmát…

Hol megy majd?

Dr. Bernáth Attila így foglalta össze a libegőkkel kapcsolatos tudnivalókat: Ez év tavaszán jelentkezett egy cég a MIK Rt-nél a libegő ötletével, azzal, hogy megcsinálnák, azután működtetnék. Ezután a MIK keresett a jelentkező mellé egy másik, potenciális befektetőt, hogy a kettőt versenyeztesse, összehasonlítsa.

Nincs még végleges nyomvonal. Tervek vannak, készül az Avas szinttérképe, folynak a környezeti-esztétikai vizsgálatok.

Arra a kérdésünkre, hogy miként helyezik el a tartóoszlopokat azokon a magánterületeken, amelyek fölött – a Toronyalja utcától az avasi kilátóig – keresztülvezet a libegő, a MIK Rt. igazgató-helyettese így válaszolt: A kiinduló ponttól a végállomásig kizárólag olyan ingatlanok jönnek szóba, amelyek a város tulajdonában vannak.

Amennyiben a szakma…

Megtudtuk: jelenleg készül a műszaki megvalósíthatóságot feltáró tanulmány, amellyel elindítható a libegő szakmai vitája. Látványterv is készül, az esztétikai kérdések előzsűrizéséhez.

Amennyiben a szakma megvalósíthatónak ítéli a terveket – fogalmazott dr. Bernáth Attila –, kialakítható a működtetés gazdasági konstrukciója. A MIK Rt. szándékai szerint vállalkozói forrásból épülne meg a libegő, a működtetésére a város szerződne az üzemeltetővel.

A másik libegő Tapolcát – a Vizek Völgyét – kötné össze az Avassal, a pályázatban szereplő másik hangsúlyos létesítményen, a Science Múzeumon (amely pillanatnyilag a Science Erőmű nevet viseli) “keresztül”.

SzG

Érvek a libegő mellett

Dr. Bernáth Attila egyebek között az alábbi érveket sorolta a belvárost az Avas-tetővel összekötő libegő mellett: idegenforgalmi attrakció, a miskolciak régi vágya-álma, kulturált közlekedési kapcsolat a lent és a fent között, élénkül az Avas, rajta a pincesor látogatottsága, a libegő vagyonvédelmi kamerái védik az Avast.

Zártkabinos

Vajon hogy fog kinézni a libegő alatti Avas? Széles irtásra vetül az árnyék? Szó sincs róla, mondta dr. Bernáth Attila, aki kijelentette: nem egy olyan libegő van a világban, amely lakott terület fölött visz. Ez is ilyen lesz, a biztonsági, környezeti előírások maximális betartásával. Megjegyzésünkre, hogy tudniillik dr. Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány szerint a libegős biztonsági kamerák nem alkalmasak az Avas védelmére, dr. Bernáth Attila azt felelte: bizonyára el lehet helyezni megfelelő módon azokat a kamerákat.