Libanoni pásztorfiút fogott az izraeli haderõ

Átadta az ENSZ libanoni békefenntartóinak (UNIFIL) az izraeli hadsereg azt a 17 éves fiút, aki birkáit a két ország határán legeltette vasárnap, és elfogták. A demarkációs vonalon nem mindenhol van egyértelmû jelzés.

A 17 éves Rabih Mohammed Zarát hétfõ hajnalban adta át az izraeli hadsereg a nakurai átkelõnél az ENSZ katonáinak. A libanoni hadsereg egyik szóvivõje az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a fiatal arcán és nyakán horzsolások voltak, de azt nem közölte, hogyan szerezte a sérüléseit.

A fiú az izraeli libanoni határsávban, Bastara környékén, a Golán-fennsíknál legeltette birkáit vasárnap, amikor letartóztatták az izraeli katonák. A vízben gazdag térség jó részét 1967-ben foglalta el Izrael. A demarkációs vonalon azonban Bastaránál nincs szögesdrót, és egyértelmû jelzések sem mutatják a határt – írja az AFP. Nem elõször tartóztatnak le civileket a vitatott hovatartozású vidéken, ahol az izraeli hadsereg néz farkasszemet a Dél-Libanont ellenõrzése alatt tartó síita Hezbollah szervezettel.