Lezuhant kisrepülő – még tart a vizsgálat

Továbbra sem tudni, hogy miért zuhant le csütörtök este egy kisrepülő a bugacpusztai erdőben, fedélzetén két emberrel. A 46 éves tázlári pilóta és 32 éves holland utasa életét vesztette. Az ultrakönnyű kisgéppel egy rövid kört akartak tenni. Egy szemtanú szerint negyed kilenckor zuhant le a repülő, a roncsokat három és fél órás kutatás után végül egy katonai helikopter segítségével találták meg.

Egyelőre csak találgatni lehet a kisgép balesetének okait, a vizsgálat eredményére még napokig várni kell. A pilótát ismerősei, pilótatársai rutinos és elővigyázatos embernek ismerték. Vas Géza pilóta a Független Hírügynökségnek azt mondta: a tázlári férfi akkor is adott le repülési tervet, amikor az előírások szerint egyébként nem kellett volna, mivel nem haladta meg 9 és félezer lábas magasságot.

A 9 és félezer láb vagyis a 2000 méter az a magasság, amely alatt a kisgépek nem zavarják a közeli, kecskeméti katonai repülőtér forgalmát. 2 kilométeres magasság alatti repülésre nem kell engedély, csak rádió-összeköttetés a jakabszállási reptér toronyával, hogy onnan jelezhessék a gépek mozgását a kecskeméti katonai repülőtérnek. Ilyen azonban a kisgép csütörtök este 8 óra előtti felszállásakor már nem volt, mivel a jakabszállási repülőtér fél 8-kor bezárt.

Még tisztázni kell, milyen körülmények között, milyen engedélyek birtokában szállt fel a gép és milyen céllal – mondta a Független Hírügynökségnek Krecsmarik Csilla, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési alosztályvezetője.

A felszállás után a pilóta a repülőtér felett tett néhány kört, majd Bugac felé vette az irányt. Alig negyed órával később több szemtanú is látta, hogy a repülő lezuhant egy erdős területen. A szemtanúk elmondták, hogy a gépnek leállt a motorja, majd a fák közé zuhant.

A pilóta valamiért nem használta azt az ejtőernyőt. Emellett a gép – ha megfelelő a magassága – a motor leállása után, az ejtőernyő használata nélkül, akár vitorlázógépként is leszállhatott volna – mondják a szakértők.