Miskolc

2019.10.19. 18:00

Jubileumi emléküléssel ünnepeltek

Hetven évvel ezelőtt jött létre a Gépészmérnöki és Informatika Kar.

Tajthy Ákos

Jubileumi emléküléssel emlékezett alapításának hetvenedik évfordulójára a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatika Kara pénteken az intézmény dísz­aulájában.

 

– Mindig tisztelettel emlékezünk alma materünk selmecbányai alapítóira és neves professzoraira. Hálásak vagyunk Sopronnak, hogy az első világháború után befogadta az akadémiát. Kegyelettel emlékezünk a Dudujka-völgyben egyetemvárost építő politikai elítéltekre, és nagy tisztelet illeti azokat a műszaki professzorokat, akik kaput nyitottak a humán karok megnyitása előtt – hangsúlyozta köszöntőjében Czap László intézményfejlesztési és kapcsolati ügyekért felelős rektorhelyettes.

Veres Pál, Miskolc polgármestere azt mondta, hogy talán sorsszerű az, hogy polgármesterként első hivatalos beszédét éppen a Miskolci Egyetemen tartja, hiszen jelenleg még igazgatója a Földes Ferenc Gimnáziumnak is, melynek épületében az első fizika-előadással megkezdte működését a Miskolci Nehéz­ipari Műszaki Egyetem 1949 szeptemberében.

– A város vezetőjeként rendkívül büszke vagyok arra, hogy olyan kincsünk van, mint a Miskolci Egyetem és azon belül a jubiláló kar. A város közösségének támaszkodnia kell az egyetemre, hiszen ez az intézmény az, amelyik alapot biztosít arra, hogy a város gazdasági életének szakmai utánpótlása erős legyen – tette hozzá.

Kitüntetéseket is átadtak

A köszöntőket követően Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja tartott előadást Tradíció és innováció címmel, de beszélt még Horváth Zita oktatásért felelős helyettes államtitkár, Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Bihall Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke és Döbröczöni Ádám korábbi dékán is. A program kari kitüntetések átadásával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában