Lezuhant egy iráni katonai helikopter – hat halott

Az iráni Forradalmi Gárda hat tagja meghalt, öten pedig megsérültek, amikor lezuhant az őket szállító helikopter az iraki határ közelében, jelentette az iráni média szombaton. Az állami médiában megjelent hírek szerint a rossz időjárás miatt zuhant le a gép, kurd lázadók viszont azt állítják: ők lőtték le a helikoptert.

A helikopter még pénteken zuhant le az iraki határtól tíz kilométerre található Piransar város közelében. Az ISNA hírügynökségnek jelentése szerint a gép ellátmányt szállított, és technikai problémák és a rossz idő miatt zuhant le. A Mehr hírügynökség viszont azt írta, hogy az elit Forradalmi Gárda tagjai egy szakadár kurd szervezet ellen hajtottak végre egy katonai akciót Nyugat-Azerbajdzsánn tartományban, amikor az erős szelek miatt hegyoldalnak csapódott helikopterük.

A Kurd Munkáspárt (PKK) egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője az AFP francia hírügynökségnek azt állította, hogy egy iráni kurd szervezet lőtte le a helikoptert, és ezen kívül a Szabad Kurd Életért Párt (PJAK) tagjai még 15 iráni katonát megöltek egy összecsapásban. A kurd tisztségviselő állításait független forrás nem erősítette meg.

Irán kurdok lakta észak-nyugati területein rendszeresek a fegyveres összecsapások a iráni biztonsági erők és a szakadár kurd szervezetek fegyveresei között. A PJAK a Törökországban betiltott Kurd Munkáspárt iráni szövetségese. Irán és Törökország együttműködik a kurd lázadók elleni küzdelemben, akik önálló kurd állam kialakítására törekednek.Sporthírek