Videó: Lezuhant a repülő autó Szlovákiában

Akt.:
Videó: Lezuhant a repülő autó Szlovákiában
A 2015-ös “legjobb találmány” díjazottja lezuhant egy tesztrepülés során Szlovákiában. A pilóta katapultált, jól van.

Az Aeromobil 3.0-ás prototípus viszont megsemmisült. Štefan Klein pilóta váratlan helyzetbe került a repülés során, ezért inkább elhagyta az “autót”. A csapat most az adatokat elemzi, próbálnak rájönni, hogy mi okozhatta a hibát. Első jelentések szerint a repülő autó légörvénybe került, ezért következett be a tragédia. A sebessége lecsökkent, ezért megvolt az átesés veszélye. A átesési sebesség kritikus egy repülőgép esetében, minél alacsonyabb, annál stabilabb. Elképzelhető, hogy most pont ezt a sebességet próbálták tesztelni, sajnos sikertelenül.

A fejlesztők azt mondták, hogy az adatok elemzése után okosabbak lesznek és mindenképp tanulni fognak a hibából. Mivel prototípusról van szó, folyamatosan fejlesztik a technológiát és a külső designt is.

A repülő autók megalkotása nem egyszerű feladat, hiszen egyszerre két közegben kell helytállniuk. Általában az történik, hogy van egy elsődleges és másodlagos környezet, ami az Aeromobil 3.0 esetében azt jelentette, hogy a fejlesztési inkább a repülőgépek irányából közelítették meg. A gép tehát inkább a levegőben érzi jól magát, az úton csak korlátozottan között tud közlekedni. Az ötlet és az irány persze nagyon izgalmas, gondoljunk csak bele, milyen jó lenne egy ilyennek elkerülni a reggel dugókat, vagy egyszerűen átrepülni egy-egy nagyobb akadályt.