Miskolc

2019.09.17. 20:00

A szocializáció jó terepei

Kutyatanoda indult a Spider Mentőcsoport vezetésével a Jókai lakótelepen.

Detzky Anna

Kutyatanodások

Forrás: Magánarchívum

A területen folyó fejlesztések részeként dr. Kiss János alpolgármester kezdeményezte a tanoda indítását a lakótelepen található kutyafuttatóban. Az ingyenes program szakmai vezetésére Lehoczki Lászlót, a Spider mentőcsoport vezetőjét kérte fel. A három alkalomból álló sorozat következő napja szeptember 21-én, szombaton délelőtt lesz, ahol kötetlenül találkozhatnak a gazdik és kutyáik. Pénteken a helyszínen jártunk.

– A kutyatanodának az a szerepe, hogy az ebeket és az embereket közelebb hozzuk egymáshoz, és a kutyusok szocializálódjanak. Emellett jó, ha kicsit le tudunk állni és beszélgetni egymással. Itt a hobbi, a szabadidő az összekötő kapocs. Emellett ez egy olyan környezet, ami védett. Tehát itt akár el is lehet engedni a kedvenceket, és kevésbé kell rájuk figyelni. Könnyű tisztán tartani is a jól körülhatárolt területet. Ez a kutyafuttató a város közepén van, ahol mentő és autó megy és a kutyák a hétköznapi zajokhoz is hozzászoknak, ami azért fontos, mert a gazdáikkal többnyire a lakótelepen élnek – sorolta Lehoczki László.

A gazda szava az első

A Spider Mentőcsoport azt vállalta, hogy vigyáznak az állatokra, és ha igénylik, hasznos tanácsokkal látják el a gazdikat.

– Amikor ránézek egy gazdára és a kutyájára, általában gyorsan kialakul az elképzelésem, hogy mire lehet számítani velük kapcsolatban. A bizonytalan gazdáknak a kedvence is bizonytalan, esetenként agresszív lesz, különösen, ha az eb menhelyről származik sok rossz tapasztalattal a háta mögött. Mindig hangsúlyozni szoktam, hogy a kutya az kutya, és csak akkor tudunk vele együtt élni, ha szocializált. Ebben pedig a legfontosabb a kapcsolat. Mindig a gazda kell, hogy meghatározza a tevékenységet. Mivel ő eteti, sétáltatja, gondoskodik róla, ezért a kutyusnak vissza kell ebből adni valamit. A jól nevelt állat onnan ismerhető föl, hogyha rászólnak, azonnal befejezi a tevékenységét és azt teszi, amit kérnek tőle. Az engedetlen ebek általában bajba is kerülnek – hangsúlyozta a mentőcsoport vezetője.

Hasznos tapasztalatcsere

A kutyafuttatókban jellemző konfliktusforrás szokott lenni, ha különböző méretű ebeket engednek össze.

– A kisebb testű kutyák néha, félelmükben megtámadják a nagyobbakat. Az ilyen támadásra a nagyobb testű állatok ritkán reagálnak agresszíven, általában figyelmen kívül hagyják. Viszont azok a gazdik, akik megtanulják, hogyan közelítsenek a többi kutyás felé, elkerülhetik az összetűzéseket. Itt nagyon fontos, hogy a gazdák hogyan tudnak kommunikálni, és mennyire elfogultak a saját kutyájukkal szemben. A kutyatanodában már a belépés előtt kénytelenek párbeszédbe elegyedni egymással és megbeszélni, hogy összeereszthetők-e a kutyáik, vagy mire figyeljenek oda a másiknál. A gazdák, ahogy konzultálnak egymással, nagyon sok tapasztalatot adnak át, akár etetés tekintetében, egészségügyileg, vagy arról, hogy hová mennek kirándulni az állattal. Már most látjuk az eredményt, hiszen akik korábban itt voltak, újra eljöttek hozzánk és kezd kiépülni egy közösség – magyarázta beszélgetőtársunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában