Lézerharc, buborékfoci és főzőverseny a szirmabesenyői juniálison

Akt.:
Lézerharc, buborékfoci és főzőverseny a szirmabesenyői juniálison
© Fotó: Vajda János
Szirmabesenyő – Az északos csapatok különleges ételekkel rukkoltak elő a szirmabesenyői juniálison.

A kicsik az ugrálóvárat vették birtokba, a nagyobbakat a kastélyban folyó lézerharc érdekelte leginkább, a sportot kedvelők a buborékfociban és a „rendes” fociban jeleskedtek, a főzésben jártas háziasszonyok pedig kezükbe kapták az óriásfakanalat és kavarták a bográcsokban rotyogó, pompás étkeket.

Igazi, családi rendezvény volt

Szombaton a szirmabesenyői juniálison jártunk, ami igazi családi rendezvény volt, hiszen mindenki megtalálta a neki való szórakozást. Sokan neveztek be a főzőversenyre, úgyhogy elsőként a bográcsok körüli sátrakhoz látogattunk el.

csaladi_nap_vj12

Az Észak-Magyarország két csapattal is nevezett. A call centeresek biztosra akartak menni, úgyhogy kétféle ételt készítettek a szigorú zsűri számára.

– Az egyik különlegesnek számít, mert bográcsban nemigen szokták főzni. Ez a csípős töltött káposzta, cipóban fogjuk tálalni, a másik pedig a bográcsgulyás – tudjuk meg Jeszenszki Tünde „főszakácstól”.

csaladi_nap_vj15

– Az interneten nézegettem, hogy milyen különlegességgel lehetne meglepni a zsűrit, úgy találtam rá a töltött káposztára. Van benne füstölt hús, a tölteléket pedig savanyú káposzta levelébe töltöttük. De a töltelék is pikáns, hagymán pirított füstölt szalonnakockák adják meg az ízét. Ezt egyébként most próbáljuk ki először. Valami újat akartam, mert a bográcsos főzőversenyekre mindenki gulyást készít – meséli Tünde. – De ennek a napnak az igazi haszna nem az ebéd, hanem az, hogy a közös program összetartja a csapatot. És ha jól érezzük magunkat a juniálison, akkor hétköznap a munka is jobban megy. És persze az is jó, hogy az egész család itt lehet.

Tünde nap is

A másik északos egység az úgynevezett vegyes csapat. Fakanalat ragadott a titkársági koordinátor, a marketinges, a terjesztő és a pénztáros kolléga is. Itt a „főszakács” Paládiné Ónodvári Tünde és keresztlánya, Tóth Marietta. A bográcsban rotyogó remekmű címe pedig Északi ízek babgulyás. Tünde elárulja, ők a hagyományos, magyaros receptben bíznak, ezzel akarják elkápráztatni a zsűrit.

csaladi_nap_vj14

– A közös főzés erősíti a kollégák kapcsolatát, jobban megismerjük egymást és egymás családját, és persze jól érezzük magunkat. De az sem mellékes, hogy nemrég volt Tünde nap, úgyhogy egyúttal azt is megünnepeljük, hiszen csapatunk tagja Munkácsi Tünde titkársági koordinátor is – meséli a „főszakács” Tünde.

Lézercsata

De nézzük csak, hogy érzik magukat a családok a családi napon. Mudrák Antal két kisgyerekkel sétálgat, kiderül, ők a keresztgyerekei. Keresztfia Béres Márk, aki nagy lelkesedéssel mesél nekünk a kastélyban folyó lézerharcról.

– Két csapat van, egy zöld és egy sárga. Egymásra kell lőni a lézerfegyverrel, ha talált, akkor azt a sisakon lévő érzékelő érzékeli. Nagyon izgalmas, mert például a kukák mögé is el lehet bújni a lövések elől. De jó lenne még egyszer játszani! – néz sóvárogva keresztapjára Márk, de nincs mit tenni, a családi kasszából ennyire futotta. Antal kereszt­lánya, Petra viszont elégedett. Arcán a gyönyörű kék virágok az arcfestők munkáját dicsérik.

– Voltunk az ugrálóvárban, és lovagoltunk a pónin is – árulja el.

csaladi_nap_vj33

A focipályán valóságos csata dúl. A vállalkozó kedvű focisták egy óriásbuborékot kaptak magukra, úgy próbálják meg a labdát beterelni a hálóba. Varga János a pálya szélén várakozik. Ő is volt már „buborékfocista”, lelkesen magyarázza, mennyire jó mulatság ez a sport.

– A buborék nem nehéz, csak kicsit homályosan látunk benne, és nehéz vele futni. Itt annak van előnye, aki testesebb játékos, mert könnyebben fel tudja borítani a másikat. Az nagyon mókás, amikor valaki felborul, én kimondottan szeretek elesni, mert jól lehet bukfencezni a buborékkal.

Hegyi Erika


Közösséget építenek

– A juniális fő célja a közösségépítés – fogalmaz Huszti Gábor, Szirmabesenyő polgármestere.

csaladi_nap_vj25

– Egyébként elégedett vagyok a település közösségével. Most is látszik, hogy nagyon sok csapat nevezett a főzőversenyre, de délután és este még többen lesznek, mert különböző koncertek szórakoztatják majd a közönséget. Szirmabesenyőbe szívesen költöznek a fiatalok, mert közel van Miskolchoz, és az egyik nagy munkáltatóhoz, a Boschhoz is. Ha pedig megerősítjük a családokat, a közösséget, az a jövőnket jelenti.