Lezárult a Malév privatizációja

Ünnepélyesen átadták szerdán a csaknem 3,6 milliárd forint névértékű Malév-törzsrészvényt a légitársaság új tulajdonosainak – ezzel hivatalosan is lezárult a Malév privatizációja. A tulajdonosi jogokat eddig gyakorló ÁPV Zrt. vezérigazgatója a privatizációs pályázat győztesének, az AirBridge Zrt. képviselőinek nyújtotta át a részvényt a Gresham-palotában rendezett ünnepségen Budapesten. A tranzakció a légitársaság hiteleinek átvállalásával együtt az idei év egyik legnagyobb privatizációs üzlete. Az új tulajdonos 26 milliárd forint összértékű befektetést vállalt a Malévnál.

A szerződésben vállalt feltételeket az AirBridge Zrt. teljes mértékben teljesítette – mondta az ÁPV Zrt. elnöke. A vevő befizette a 200 millió forintos vételárat, megtörtént a 20 millió eurós tőkeemelés, az AirBridge bemutatta az orosz Vnesheconombank által nyújtott 30 millió eurós tőkejuttatási és a 32 millió eurós hiteltörlesztési bankgaranciát – ismertette a tranzakció részleteit Vásárhelyi István.

A pénzügyminiszter szerint egy tiszta és transzparens értékesítési folyamat zárult le. Az ÁPV Zrt. azon jelentkezőnek adta el a nemzeti légitársaságot, amely a legkedvezőbb ajánlatot tette. Az új orosz tulajdonos megfelelő háttérrel, tőkével és szakmai tapasztalattal rendelkezik – mondta Veres János. A két ország kapcsolatainak szempontjából is fontos ez a privatizáció – tette hozzá.

Borisz Abramovics, a Malév igazgatóságának új elnöke elmondta: a “oneworld” légiszövetséghez való csatlakozással a Malév biztonsággal néz a jövőbe. Helyes volt a kormány döntése, a szakmai befektetők és a magántőke az államnál eredményesebben tud működtetni egy légitársaságot – közölte a tulajdonos AirBrige Zrt. fő részvényese.