Lezárult a jelentkezés a felsőoktatásba – közlemény

2011. február 15-én, 24.00 órakor sikeresen, a korábbi esztendők zavarai nélkül lezárult a 2011-es általános felsőoktatási felvételi eljárás, az ún. e-felvételi. Hoffmann Rózsa a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára reményét fejezte ki, hogy a fiatalok pályát és hivatást választottak nemcsak egy felsőoktatási intézményt. Hangsúlyozta a készülő felsőoktatási törvény új szabályai semmilyen módon nem befolyásolják a most jelentkezők felvételijét, az eljárás során minden a korábbi évek gyakorlatának megfelelően zajlik. A tárca a diákok pártján áll, minden fontos és lényeges változáshoz kellő felkészülési időt biztosít a fiatalok számára.

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. megújult szerverparkja zökkenőmentesen teljesítette feladatát, minden felvételiző időben véglegesítette jelentkezését. Annak ellenére, hogy volt olyan másodperc, amikor egyszerre több mint 3000 felhasználó rögzítette adatait, az informatikai rendszer kitűnőre vizsgázott. Nem volt sem fennakadás, sem lassulás. Tavaly, jelentkezési határidő utolsó napján az informatikai rendszer összeomlott, s emiatt órákon keresztül nem lehetett jelentkezni az egyetemekre és főiskolákra, így az oktatási tárca kénytelen volt egy nappal meghosszabbítani a jelentkezési határidőt.

Tavaly a határidő utolsó napjáig elektronikus úton 64274-en jelentkeztek, idén 88200-an. Ez jelentős növekedés. Ez a szám a hitelesítési határidőig (2011. február 23.) várhatóan tovább emelkedik.

A felvételizők teljes létszámát még nem ismerjük, a postán feladott jelentkezési lapok és az e-felvételiben generált hitelesítő adatlapok folyamatosan érkeznek a hivatalba. Az elektronikus úton jelentkező több mint 77 ezer fiatalnak február 23-ig kell hitelesíteniük kérelmüket, ellenkező esetben érvénytelenné válik a jelentkezésük.

2009-ben 127306 jelentkezőt regisztráltak, ebből 47549-en adták le elektronikusan az adatlapjukat. 2010-ben 140408-ra nőtt a regisztráltak száma, ebből 64274 fő választotta az online jelentkezés módját.

A jelentkezők az utolsó pillanatig éltek a lehetőséggel, az idei esztendő legutolsó hitelesítő adatlapját 23 óra 59 perc 59 másodperckor töltötte le egy felhasználó. A felvételizők a jelentkezési sorrenden még egy alkalommal módosíthatnak a beküldött adataikon, de ekkor már új szakot nem jelölhetnek meg.

Az államtitkár asszony minden jelentkezőnek sikeres felvételit kíván.