Magyarország

2010.07.02. 14:00

LMP: "A devizahitelesek nem érnek rá őszig!"

<p>Térjen vissza a felelős és átlátható államháztartási gazdálkodás útjára, és tegyen lépéseket a piacok stabilizálása érdekében - erre szólítja fel a kormányt a Lehet Más a Politika (LMP).</p>

Az LMP szerint a kormány felelőtlen módon jár el ahelyett, hogy érdemi lépéseket tenne. Scheiring Gábor országgyűlési képviselő pénteki tájékoztatóján úgy fogalmazott: miközben a kormány szavakban elkötelezett a hiánycél tartása mellett, addig már a parlament előtt van az államháztartási törvény módosítása, amely szerint 5 százalékos hiányig nem kellene pótköltségvetést készíteni.

Az LMP gazdaságpolitikai szóvivője szerint a módosítás ezenkívül szűkíti a parlamenti kontroll lehetőségét is. A politikus a vagyongazdálkodási törvény módosítását is kifogásolta, mert lehetőséget ad például a pályázat nélküli privatizációra és szerinte növeli az átláthatatlanságot is.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben összeomlóban van a forint svájci frankhoz viszonyított árfolyama, addig a kormánypártok szakpolitikusai csak őszre ígérik a segítséget a devizahiteleseknek. A Lehet Más a Politika arra szólította fel a kormányt, hogy térjen vissza a felelős és átlátható gazdálkodás útjára, támogassa az árfolyamingadozást csökkentő spekulációs adót, és lépjen fel a banki magatartási kódex gyakorlatban történő betartása érdekében.

Scheiring Gábor szerint egy komplex program kidolgozása jelenthetne megoldást a helyzetre, amihez egy bizottság felállítását javasolják a bankok, szakértők és a pártok képviselőinek részvételével.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!