Helyi közélet

2011.06.13. 16:22

Szerencs készre jelentve

<p>Szerencs - Megújult Szerencs történelmi városközpontja: a Rákóczi vár, a Huszár vár út és a római katolikus templom is.&nbsp;„Készre jelentem és átadom a kulcsot” – mondta a beruházást kivitelező cég egyik képviselője hétfő délután a Szerencsi vár bejáratánál. Koncz Ferenc polgármester pedig átvette a vár kulcsát és ezzel ünnepélyesen is átadta a több száz millió forintos beruházást.&nbsp;</p>

Szerencs önkormányzata, a helyi római katolikus egyházközösség és a megyei múzeum közösen nyújtott be sikeres pályázatot a Norvég Alaphoz. Ennek köszönhetően újulhattak meg Szerencs történelmi városközpontjában lévő műemlék épületek. A beruházás összköltsége 872 millió forint volt, ebből 742 millió forint volt az elnyert támogatás. 

A projekt keretében a Rákóczi-vár déli szárnyának rekonstrukcióját végezték el, valamint tetőtér-beépítéssel és bővítéssel egy diákszálló létesült. Ezenkívül megtörtént a teljes fűtési rendszer korszerűsítése, a színházterem és volt étteremszárny felújítása.

A várhoz vezető Huszárvár út teljes rekonstrukciója is a beruházás része volt és a várral szomszédos Kisboldogasszony római katolikus templom belső felújítása is. Az elnyert pénzből jutott a templomkertben található szobor restaurálására, a templom és a várkert kerítésének felújítására, a templomi orgona átépítésére és a templomkert rendezésére. Ez utóbbi munkálatokhoz kapcsolódóan régészeti feltárást is végeztek, amelynek köszönhetően értékes leletek kerültek elő.

Követendő

Koncz Ferenc ünnepi beszédében kiemelte a helyi templom felújításának fontosságát. A polgármester köszönetet mondott az előző városvezetésnek is, hogy elkezdte ezt a projektet. Kiemelte a vár felújításának fontosságát, azt, hogy jelen állapotában a várra minden szerencsi büszke lehet és egyben lehetőséget ad arra, hogy a város idegenforgalmát növelje. 

A kulturális tárca részéről dr. Entz Géza főtanácsadó mondott beszédet: „A most átadott beruházás túlmutat Szerencsen, hiszen a múltat és a jövőt kapcsolja össze.” Fontosnak tartotta kiemelni azt, hogy a szerencsi beruházás nemcsak megőrizte kulturális örökségünket, de új funkciókkal is ellátta. A főtanácsadó szerint ez az irány követendő és a minisztérium feladata, hogy az örökségvédelem feltételeit ennek megfelelően alakítsa.

Dr. Entz Géza a hamarosan elfogadandó világörökségi törvényről is szólt, amely – mint mondta – sokkal jobb feltételeket teremt az értékek megőrzéséhez. Kiemelte: hazánkon kívül csupán öt országnak van ilyen törvénye.

Az örökségvédelmi törvény hamarosan várható revíziójáról is szólt: „A mostani jogi környezet arra ösztönzi a befektetőt, hogy bontson, az új várhatóan majd arra, hogy a régit megtartsa. Ehhez az anyagi feltételeket is megteremti a kormány.”

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában