Lezárul egy nagy korszak az ingatlanhirdetési piacon

Illusztráció
Illusztráció
A piacvezető ingatlan.com megvette a kelet-magyarországi régióban erős toplak.hu-t. A portál nem zár be, 2014. április 1-jétől az ingatlan.com fogja üzemeltetni.

A hazai internetes ingatlanhirdetési piacot 15 évvel ezelőtt az ingatlan.com teremtette meg. A cég ma évente 1 milliárd forint árbevételt termel, és most is az alapító magánszemély és munkatársai tulajdonában van. Napjainkban több mint 70 munkavállaló dolgozik a vállalatnál.

Elfogynak a versenytársak az ingatlan.com mellől?

Iparági feltételezések szerint egy Magyarország-méretű piac csak egyetlen nyereséges ingatlanhirdetési céget bír el. Az ingatlan.com-nak az elmúlt évtizedben számos kihívója akadt. Nagy részük mára belátta, hogy az ingatlanhirdetési rendszerek működtetése speciális tudást valamint jelentős anyagi ráfordítást igényel. Az ingatlan.com az elmúlt 5 évben is folyamatosan növekedni tudott, míg mostanra több versenytársa kényszerült bezárásra, vagy került eladó sorba.

A multinacionális hátterű Inform Media a keleti megyékben tudott erős pozíciót elérni a toplak.hu-val. Ez a részpiac viszont kicsinek bizonyult a jövedelmező működéshez, ezért adta el a hirdetési oldalt az ingatlan.com-nak. Az elmúlt néhány hónapban több hasonló felvásárlás vagy bezárás történt, az egyik érdekesebb esemény, hogy a nagy múltú Expressz nemrég bejelentette, hogy a hónap végén beszüntetik működésüket. Ezek a változások egy hosszú korszakot zárnak le az iparágban.

Az ingatlan.com ingatlanközvetítéssel nem foglalkozik. Az ingatlanközvetítő cégek nem vetélytársai, hanem üzleti partnerei az ingatlan.com-nak, hirdetéseik megjelennek az oldalon.

ingatlancomlatogatottsag

Forrás: similarweb.com, 2014. március 19. A napok a mért hetek első napját jelölik.

Új piacokon az ingatlan.com – mi a jövő?

“A cég küldetése, hogy minden ingatlan az ingatlan.com-on találjon új gazdára. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az oldal egyre hatékonyabban működjön, és a felhasználók a lehető legkönnyebben találják meg, amit keresnek.

2014-től az ingatlanok hirdetése mellett már energiatanúsítványt is kínálunk a hirdetőknek. Ezzel egy új stratégiai területre lépett az ingatlan.com, az energetikai tanúsítvány csak az első lépés, hogy a hirdetések mellett további megoldásokat is kínáljunk az ingatlan tranzakcióval kapcsolatos teendőkben” – foglalja össze röviden a jövőbeli terveket Mészáros Dávid, alapító tulajdonos, az ingatlan.com termékfejlesztési vezetője.

Címkék: