Nagyvilág

2016.09.12. 18:37

Horvátországi választások - Zoran Milanovic lemond pártja vezetéséről

Zágráb - Zoran Milanovic, a horvát ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke pártja választási veresége után hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem indul a pártelnöki tisztségért.

Zágráb - Zoran Milanovic, a horvát ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke pártja választási veresége után hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem indul a pártelnöki tisztségért.

Milanovic arra kérte az SDP-t: mielőbb tartsanak párton belüli választásokat. A szociáldemokraták statútuma szerint a parlamenti választások után legfeljebb 150 napon belül össze kell hívni a tisztújító közgyűlést.

Milanovic jelezte, hogy nem kíván részt venni a kampányban, és a pártelnökjelöltekről sem nyilatkozott.

A politikus döntését azzal indokolta, hogy az SDP nem szerzett elég mandátumot a kormányalakításhoz, "nagykoalícióról pedig szó sem lehet, mert nincs semmi értelme".

Sajnálatát fejezte ki, hogy a szavazásra jogosult állampolgároknak csupán a fele járult az urnák elé.

Úgy vélte, hogy a társadalom egyfajta változáson megy keresztül, amiért nem a szavazókat hibáztatja, hanem a politikusokat, köztük saját magát is.

"A mi szavazóink kényes növények, elterelheti gondolatukat a választásokról egy szép nap, az eső, egy rosszalló tekintet vagy szó, nem mérnek bennünket egyforma mércével" - vélekedett.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem gratulált a jobboldali Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) a győzelemhez, azt mondta: majd csak akkor teszi meg, ha a HDZ elnézést kér tőle a kampányban ellene folytatott rágalmazó hadjáratért, amire azonban nem számít.

A választási eredmények százszázalékos feldolgozottsága alapján a HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 61, az SDP irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett vasárnap a 151 tagú törvényhozásban. Így sem a HDZ, sem az SDP nem tud önállóan kormányt alakítani, mivel egyikük sem tudott elegendő szavazatot begyűjteni. Ehhez 76 képviselő támogatására van szükség.

A sajtóban már találgatások láttak napvilágot, hogy ki lehet Milanovic utódja. Tonino Picula szociáldemokrata európai parlamenti képviselőt, Sinisa Hajdas Doncic volt tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális minisztert, valamint Ranko Ostojic volt belügyminiszter említik.

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!