Helyi közélet

2011.10.17. 19:24

Az MSZP feljelentette a megyei közgyűlés elnökét

Miskolc - Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés az MSZP vádja a fideszes dr. Mengyi Roland ellen.

Miskolc - Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés az MSZP vádja a fideszes dr. Mengyi Roland ellen.Az MSZP megyei közgyűlési frakciója hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy múlt pénteken feljelentést tett a megyei főügyészségen dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke ellen, mert szerintük– mint Kormos Dénes, a képviselőcsoport vezetője elmondta – felhatalmazás nélkül döntött az intézmények átadásáról. Mint ismeretes Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Mengyi Roland – a többi megye vezetőjével együtt – október 3-án a fővárosban megállapodást írt alá a megyei önkormányzati intézmények állami tulajdonba adásáról jövő januári hatállyal. Az egyezség szerint a kormány – ellentételezésként – a megyei önkormányzatok adósságát vállalja át.

Törvényességi ellenőrzés

Kormos Dénes szerint ez kimeríti a Büntető Törvénykönyv hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel foglalkozó paragrafusait. A szocialisták szerint a megállapodás felhatalmazás nélküli aláírásával különösen nagy vagyoni hátrányt okozott a megyei önkormányzatnak és – ezen keresztül települési önkormányzatoknak is. Kormos Dénes bejelentette azt is, hogy a feljelentéssel egyidőben törvényességi ellenőrzési eljárást kezdeményezett a megyei kormányhivatalnál, mint felügyeleti szervnél.

A sajtótájékoztatón magyarázatként elhangzott továbbá, hogy az említett megállapodás ellentétes az önkormányzati törvénnyel és a megyei közgyűllés szervezeti és működési szabályzatával, hiszen a tulajdonosi jogokkal a közgyűlés testülete rendelkezik.

Lukács András frakcióvezető-helyettes emlékeztetett arra, hogy a múlt héten a szocialisták kezdeményezték a rendkívüli megyei közgyűlés összehívását, ezügyben: ez az SZMSZ szerint a Fidesz frakción mulik.

Vécsi István szocialista megyei önkormányzati képviselő, Ricse település polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat által átadandó mintegy 18 milliárd forintnyi könyv szerinti értékű vagyon ellenében a 10 milliárd forintnyi adósság átvállalása nincs arányban.

Helyben nem nyomoznak

Mint megtudtuk, megérkezett a feljelentés a megyei főügyészségre, de azzal helyben érdemben nem tudnak foglalkozni, mert az országgyűlési képviselők ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség illetékes eljárni.

Az érintettektől várhatóan kedden kapunk választ.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában