Helyi gazdaság

2012.08.13. 19:04

Már az FHB Banknál is igényelhető állami kamattámogatású lakáshitel

Budapest, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) - Az FHB Bank is kínál augusztus 13-tól állami kamattámogatású lakáshitelt, amelyhez saját kedvezményeket is nyújt.

Budapest, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) - Az FHB Bank is kínál augusztus 13-tól állami kamattámogatású lakáshitelt, amelyhez saját kedvezményeket is nyújt.

A bank közleménye szerint az FHB Otthonteremtő kamattámogatott hitel bevezetésével az elsők között nyújtja a támogatott lakáshitelek teljes banki eszköztárát. A 2012. augusztus 13-ával bevezetett, új támogatott hitel mellett a lakásépítési támogatás (közismertebb nevén a szocpol) is igényelhető a bankban. A fiókhálózatban már megkezdődött a hitelek befogadása. A bank 9 munkanapon belül dönt a hiánytalanul benyújtott kérelmekről.

Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte: az új támogatott hitel sokkal szélesebb ügyfélkört szólít meg, mint a korábbi konstrukció. Egyrészt 35 év felettiek és akár egyedülállók számára is elérhető, másrészt használt lakás vásárlására vagy problémás jelzáloghiteles ingatlanok megvásárlására, illetve korszerűsítésre is jár, s azok is igényelhetik, akiknek van másik ingatlantulajdonuk.

Az államilag támogatott lakáshitelhez az állam 5 évig - évente csökkenő mértékben - biztosít kamattámogatást, ami a piacinál jóval alacsonyabb törlesztőrészletet biztosít a futamidő első öt évében. Ehhez az FHB Bank a teljes futamidőre vonatkozó kamatkedvezményeket nyújt az ügyfél jövedelme és az ingatlan értéke alapján. További kedvezményként a folyósítást követően - egy ingatlanra vonatkozóan - visszatérítik az értékbecslési díjat, a szeptember 30-ig igényelt hitelek kezdeti költsége pedig 50 ezer forintos kuponnal csökkenthető.

Az FHB példája szerint ha valaki 5 millió forint összegű hitelt vesz fel új lakás vásárlására 20 éves futamidőre, az induló havi törlesztőrészlet 37.472 forint (éves kamat 7,93 százalék, THM 11,40 százalék) két meglévő eltartott gyermekkel, amennyiben az ügyfél legalább havi 120 ezer forintos jövedelem jóváírást vállal. Ugyanezen hitel induló havi törlesztőrészlete három meglévő eltartott gyermekkel, s legalább havi 250 ezer forintos jövedelem jóváírás mellett 32.731 forint (éves kamat 6,74 százalék, THM 10,56 százalék).

Az FHB Bank az Otthonteremtő hitelt a teljes futamidő alatt 5 éves kamatperiódussal nyújtja, s az állami kamattámogatáson felül adott banki kamatkedvezményt - a feltételek folyamatos teljesülése esetén - a futamidő egészére biztosítja. Az 5 éves kamatperiódusnak köszönhetően megbízhatóan tervezhető előre a havi törlesztés - hangsúlyozza a közlemény.

A kormány tavaly októberben jelentette be, hogy állami kamattámogatású forinthitel-programot és új lakáshoz jutásnál a szocpol "finomított" formáját indítja újra. A bejelentéskor úgy számoltak, a két programot együtt 2012-ben 7-9 ezer család veheti majd igénybe, a két intézkedés a büdzsének 6,2 milliárd forintba kerül az idén.

A múlt héten az OTP Bank és a K&H Bank is elindította a támogatott konstrukciót, amelytől mindkét bank azt várja, hogy lökést adhat a hosszú ideje pangó lakáspiacnak. Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője ugyanakkor nemrég arra hívta fel a figyelmet, amíg nem nő a háztartások eladósodási hajlandósága, a lakáshitelezésben nem lehet trendforduló, az alapvető változáshoz gazdasági növekedés szükséges, ez hozhatja meg a hitelfelvételhez szükséges bizalmat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában