Helyi gazdaság

2012.01.05. 13:34

Londoni elemzők: "most már három számjegyű MNB-kamatemelés kell"

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. január 5., csütörtök (MTI) - Londoni felzárkózó térségi elemzők szerint a magyar piac az IMF-tárgyalások kudarcát árazza, és a kialakult helyzetben most már "három számjegyű" MNB-kamatemelésre van szükség. A citybeli szakértők azt jósolták, hogy Fellegi Tamás csütörtöki sajtótájékoztatójára - amelyen a tárca nélküli miniszter az IMF-tárgyalásokról szólt - a piac egyelőre kivárással fog reagálni.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. január 5., csütörtök (MTI) - Londoni felzárkózó térségi elemzők szerint a magyar piac az IMF-tárgyalások kudarcát árazza, és a kialakult helyzetben most már "három számjegyű" MNB-kamatemelésre van szükség. A citybeli szakértők azt jósolták, hogy Fellegi Tamás csütörtöki sajtótájékoztatójára - amelyen a tárca nélküli miniszter az IMF-tárgyalásokról szólt - a piac egyelőre kivárással fog reagálni.

 

Csütörtökön folytatódott a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazásának emelkedése a londoni piacon.

A Commerzbank szakértői Londonban csütörtökön - még Fellegi Tamás tájékoztatója előtt - összeállított napi devizapiaci áttekintésükben úgy fogalmaztak, hogy a forintgyengülés "aligha meglepő, (...) a piacok egyre inkább az IMF-tárgyalások sikertelenségét árazzák". A ház szerint még ha a kormánynyilatkozatok változatlanul derűlátónak hangzanak is, "a nézetkülönbségek Budapest és a nemzetközi közösség között immár feloldhatatlannak tűnnek".

A Commerzbank elemzői szerint a kötvény- és a devizapiac "emiatt bünteti az országot, és nem látszik a vége a forintgyengülésnek".

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője csütörtöki kommentárjában úgy vélekedett, hogy a 324 forint körüli euróárfolyamok közepette most már "három számjegyű MNB-kamatemelés szükségességéről kell beszélni" az eddigi 25-50 bázispontos emelések helyett.

Ash szerint a magyar jegybanknak gyorsan kellene lépnie, különben előfordulhat, hogy a magyar kormánykötvények egyes nagyobb befektetői pánikszerűen kivonulnak a piacról.

Az RBS vezető londoni elemzője befektetőknek összeállított csütörtöki kommentárjában úgy vélte, hogy a Fitch Ratings - az egyetlen nagy hitelminősítő, amely befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot - most már nem fog sokkal tovább kitartani az általa érvényben tartott magyar "BBB mínusz" osztályzat mellett, tekintettel az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanságokra.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody s Investors Service és a Standard & Poor s az elmúlt hetekben egyaránt a befektetési ajánlású szint alá vitte a magyar szuverén adósbesorolásokat.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóját kommentálva Timothy Ash úgy vélekedett: a problémát jelenleg nem a közadósság és annak finanszírozása jelenti, hanem az, hogy az elmúlt pár hónapban "elpárolgott a piac hite és bizalma a kormányzati politikával kapcsolatban a nem piacbarát és kiszámíthatatlan" intézkedések miatt.

A Royal Bank of Scotland vezető londoni elemzője szerint a tárca nélküli miniszter által az IMF-tárgyalásokról mondottak a piac megnyugtatását célozták. Ash azonban azt jósolta, hogy a piaci szereplők egyelőre "hiszem, ha látom" hozzáállást fognak tanúsítani, tekintettel arra, hogy "a piaci bizalom a mélyponton van".

A piac az IMF-egyezség aprólékosan kidolgozott részleteit szeretné most már látni, és arra számít, hogy a valutaalap és az EU "keményen fog tárgyalni a magyar féllel" - vélekedett az RBS londoni kutatási igazgatója.

Az előző napi rekordok után csütörtökön tovább drágult magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási kontraktusok drágulása Londonban.

A CMA DataVision - az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport - kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki jegyzésben 750 bázispont fölé emelkedett az előző esti 719,9 bázispontos záróról.

A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 750 ezer euró feletti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-kontraktusok a múlt évet 634,9 bázisponton zárták, vagyis a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók tízmillió euró szuverén kötvénykötelezettségre számolva az idén eddig csaknem 120 ezer euróval drágultak.

Jelentősen emelkedtek Ausztria CDS-díjszabásai is, részben az osztrák bankok magyarországi kitettségeivel kapcsolatos piaci aggodalmak miatt. A CMA szakelemzőinek kimutatása szerint az osztrák CDS-kontraktusok éves középárfolyama 186 bázisponton zárt a tavalyi utolsó kereskedési napon, csütörtökön azonban már 225 bázisponton járt a londoni kereskedésben.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A CMA DataVision számítási modellje szerint a jelenlegi magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 41,2 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Magyarország mint államadós nem fizetővé válását ötévi távlatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában