Lexikon: Milyen is az igazi sonka?

Sonka Illusztráció
Sonka Illusztráció
A sonka a pácolt és a füstölt húsok gyűjtőfogalma, legtöbbször mégis a disznó combját vagy lapockáját (az „elülső sonkát”) értjük alatta.

A hagyományos sonkát sóval és nitráttal pácolják. A külső felületre felvitt nitrát bediffundál, a mikrobák áldásos tevékenysége folytán három hét alatt kialakul a jellegzetes pácolt íz, egyúttal a nitrát meggátolja, hogy a hús bebarnuljon.

Ki nem csontozott, egész, bőrös húsoknál ez a folyamat öt hétig is eltart! Az így megpácolt pazar és illatos sertéshús felülete azonban erősen sós, ezért beáztatják, majd lecsurgatják és kicsit megszikkasztják. A hideg, húsz fok alatti füstölés következik, amelyet hagyományos kőfüstölő-vel, fafüstölés-sel vagy nagyüzemekben füstgenerátor-ral szokás elvégezni. Nyolc órától 3-4 napig tarthat a füstölés, ez tájegységenként és füstölési módszerenként változó.

Korábbi, “sonkás” cikkeink:

A sonka a hazaiból a legjobb
Taktaszada – A szadai asszonyok remekül főznek, húsvétkor előnyben részesítik a tradíciós ételeket.

Sonkarazzia Somogyban 
Csaknem 70 kiló füstölt- és pácolt hústerméket foglaltak le a húsvéti sonka akció keretében Somogyban az elmúlt napokban.
Húsvéti élelmiszer-razzia az országban 
Magyarország – Átfogó húsvéti élelmiszer-ellenőrzés kezdődik hétfőn az országban, amely április 15-ig tart. Az ellenőrök a korábbi évekhez hasonlóan idén is várhatóan 10.000 helyen vizsgálják majd a hagyományos húsvéti élelmiszerek minőségét.

Egyéb kapcsolódó cikk:

Sok szabálytalanságot találtak a fogyasztóvédők
Budapest – Legnagyobb százalékban az úgynevezett “100 forintos” boltok vétettek. A felügyelők több mint 45 millió forintnyi bírságot szabtak ki eddig összesen.