Friss hírek

2009.07.01. 08:25

Ötmilliárd forintot költ a BKV az új informatikai rendszer kiépítésére

<p>Ötmilliárd forintot költ 2012-ig a BKV egy fejlett informatikai rendszer kiépítésére. A következő három évben 1450 járművön újítják meg a kijelző rendszert, az autóbuszokon, villamosokon és trolikon a hangos tájékoztatást, és a megállókat is fejlesztik.</p>

A tervek szerint európai színvonalú, GPS alapú informatikai bázison alapuló forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert építenek ki három év alatt. A rendszer segítségével 2300 jármű útját fogják tudni követni folyamatosan, műszaki hiba esetén pedig gyorsan, és rugalmasan fognak tudni beavatkozni. A fejlesztés látványos eleme lesz, hogy 1450 járművön megújítják a kijelző rendszert, és minden autóbuszon, villamoson és trolibuszon lecserélik a hangos tájékoztatási rendszert. A járműveken kívül a megállókban is újítanak: 250 új kijelzőt szerelnek majd fel, és a már meglévő, végállomásokon kialakított kijelzőket is bekapcsolják az új rendszerbe. A BKV a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével és a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetségével is együttműködik, mert a rászorulók speciális igényeit is figyelembe veszik a fejlesztésekkor.

Az új rendszer az Európai Unió támogatásával, a hazai költségvetési előirányzatból és a BKV saját hozzájárulásából valósul meg. A munka várhatóan már idén elkezdődik, és 2012-ben fejeződik be, az öt milliárd forintból 4 milliárd vissza nem térítendő támogatás lesz, az erről kedden kötött megállapodást a társaság vezérigazgatója és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!