Levélváltás a turulszoborról – a XII. kerület a fennmaradást kéri, a főpolgármester szerint a főváros nincs döntési helyzetben

Szeptemberben újra a Fővárosi Közgyűlés elé vinné a turulszobor ügyét Pokorni Zoltán. A XII. kerületi polgármester ezt Demszky Gábornak címzett nyílt levelében közölte kedden. A politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy a kerület kompromisszumos javaslatot tett, másik emlékművet állítana a polgári áldozatoknak, amit a főváros el is fogadott. A főpolgármester szerint a főváros nincs döntési helyzetben: az emlékmű ügye hatósági kérdés, a szobor engedély nélkül épült, ezt már minden létező hatósági és jogorvoslati fórum ki is mondta.

Pokorni Zoltán szerint XII. kerület vezetése mindent megtett annak érdekében, hogy indulatoktól mentesen rendeződjön az emlékmű sorsa. Másik szobor megépítésére tettek javaslatot, amely a II. világháború polgári áldozatainak állítana emléket. A főváros támogatta ezt, most azonban megpróbál kibújni a megállapodás alól – fogalmaz az ellenzéki politikus.

A megváltozott körülményekre hivatkozva járult hozzá az I. kerületi jegyző a turulszobor fennmaradásához, a közigazgatási hivatal azonban elvette az ügyet a kerülettől és visszavonta a fennmaradási engedélyt, ami a fideszes politikus szerint csak tovább fokozza a gyűlölködést és a vitát. Pokorni Zoltán úgy fogalmaz: ez csakis Gyurcsány Ferencnek állhat érdekében, hiszen szélsőjobboldali veszélyről vizionálni, erőszakról és utcai demonstrációkról beszélni mindig hálás, ha egy kormány katasztrofális teljesítményéről akarja elterelni a figyelmet.

A főpolgármester szerint Pokorni Zoltán jogerős bírósági és több közigazgatási hivatali határozat felülírását várja a Fővárosi Közgyűléstől, de a főváros nincs döntési helyzetben. A szobor engedély nélkül épült, minden létező hatósági és jogorvoslati fórum kimondta ezt. A turul az engedély nélküli építkezés, a saját szabályaira fittyet hányó hatóság jelképe lett – áll a főpolgármester levelében.

A főpolgármester szerint a demokratikus Budapest történetében először fordult elő, hogy egy önkormányzat és egy választott polgármester tudatosan engedély nélkül építkezett. Demszky Gábor kifejti: Pokorni Zoltán polgármesterként nehéz helyzetbe került elődje miatt. A főpolgármester azonban úgy látja: ha egy polgármester politikai megfontolásból védelmébe vesz illegális építkezéseket, milyen alapon lép fel más engedély nélküli építkezésekkel szemben. Demszky Gábor szerint kérdés az is, bojkottálható-e a bírósági döntés azért, mert szélsőjobboldali csoportok erődemonstrációt szerveznek ellene.