Levelet írt az egészségügyi miniszter a demonstrálóknak

Budapest – Hat-hétszáz ember gyűlt össze szombaton délután Budapesten, hogy a BM-kórházért demonstráljanak. Az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján ugyanis a kórházat beolvasztják az Állami Egészségügyi Központba, a Honvéd, a MÁV és a Szabolcs utcai kórházzal együtt.

A tiltakozók attól tartanak, hogy az eddig ellátott betegek közül több mint 200 ezret nem venne át az új intézmény, így a BM-nyugdíjasokat és a rendvédelmi dolgozók családtagjait sem. Emellett az egészségügyi tárca döntését úgy értelmezik, hogy a kórház 1000 dolgozójából csaknem 700 utcára kerül.

A városligeti intézmény előtti demonstrációra futár vitte Molnár Lajosegészségügyi miniszter levelét, amely szerint a július 1-vel létrejövő egészségügyi központ a BM-kórház összes igényjogosult betegét átveszi, és a belügyi dolgozók járóbeteg-szakrendelését is megtarthatják az új intézményben.

A BM-kórház dolgozói eddig úgy tudták: az összevonás miatt az összes részlegnek ki kell költöznie a városligeti épületből. A miniszter levele a szakrendelő megtartásáról azt jelentheti, hogy ha nem is az összes pavilont, de a központi épületet megtarthatják – mondta a demonstráció után Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

A miniszter szombati ígéretének az a része, hogy az eddigi igényjogosultakat továbbra is ellátják, azt is jelentheti, hogy kevesebb egészségügyi dolgozó kerül az utcára – tette hozzá.

A jogszabály szerint az Állami Egészségügyi Központnak július 1-ig kell felállnia, így addig még sok minden történhet. Az új intézményben biztosan nem lesz szükség mind a négy kórház orvosaira és szakdolgozóira. Ezért a BM-kórház vezetése és a szakszervezet is tárgyalásokat kezdeményez, hogy az átalakítás során ne érje hátrány a belügyi kórház betegeit és alkalmazottait – mondta a főtitkár.