Levelet küldött több európai vezetőnek Kóka és Eörsi a szlovák államnyelvtörvény aggályos módosításáról

Levelet küldött Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője és Eörsi Mátyás, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának szabad demokrata elnöke több európai uniós vezetőnek, köztük a strasbourgi Európa Tanács főtitkárának és az Európai Bizottság soknyelvűségért felelős európai biztosának. A levélben a magyar politikusok azt írják: Szlovákiában az államnyelvtörvény napokban elfogadott módosítása szerintük ellentétes az európai kisebbségek jogaival, az európaiság eszméjével és az emberi jogi törvényekkel. Ezért arra kérik a megkeresett európai vezetőket, vizsgálják át a jogszabályt annak érdekében, hogy még hatályba lépése előtt szóba hozhassák az emberi jogi aggályokat.

A Független Hírügynökséghez eljuttatott levél szerint a liberális politikusok a szlovák parlament által június 30-án elfogadott államnyelvtörvény módosítására szeretnék felhívni az európai vezetők figyelmét. A magyar politikusok a többi között azt írják: a rendelkezések szerint Szlovákiában az állami nyelv használatát ezentúl nem csak a hivatali ügyekben kell biztosítani, hanem a “nyilvános nyelvhasználatban”, így szerintük a magánélet területein is. Így a törvénymódosítás a szlovák nyelvet az országban élő kisebbségek nyelve fölé helyezi.

Az SZDSZ-es politikusok szerint a nyelvtörvény ellentétes az európai kisebbségek jogaival, az európaiság eszméjével, az emberi jogi törvényekkel, valamint a józan emberi gondolkodás alapjaival. A magyar politikusok szerint az adott törvény nem képezi vita tárgyát Magyarország és Szlovákia közt, de az emberi jogok komoly és példa nélküli megsértését jelenti az Európai Unió történetében.

A levél végén Kóka János és Eörsi Mátyás arra kérik az európai vezetőket, tekintsék át a jogszabályt, és ha szükséges, tegyék meg a megfelelő lépéseket. Reményeik szerint sikerül eloszlatni a nyelvtörvény rendelkezéseivel szemben felmerült emberi jogi aggályokat még azelőtt, hogy a törvény jogerőre emelkedne.

A levelet a két politikus eljutatta Terry Davis-hez, a strasbourgi Európa Tanács főtitkárához, Knut Vollebaekhez, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosához, Morten Kjarumhoz, az EU bécsi székhelyű Alapjogi Ügynökségéhez, valamint Leonard Orbanhoz, az Európai Bizottság soknyelvűségért felelős európai biztosához.