Levélben kérik a miniszterelnöktől a moratóriumot a szakszervezetek

Közös levelet írnak Orbán Viktor miniszterelnöknek az alkotmánybírósági beadványt benyújtó szakszervezetek, amelyben azt kérik: a kormány vállaljon akár kormányrendelet útján is moratóriumot, hogy május 31-ig nem kezdeményeznek indoklás nélküli elbocsátást – tájékoztatott szerdán a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

Varga László, a SZEF elnöke szerint megdöbbenve értesültek a határidő olyan értelmezéséről, miszerint a hátralévő idő még alkalmas az elbocsátások folytatására, szerinte ez minimum a jó erkölcsbe ütköző cselekedet lenne. A szakszervezetek egyetértenek azzal, hogy alkalmatlan munkavállaló ne dolgozzon a közszolgálatban, de a szakmai alkalmatlanságot a munkáltatónak szakmai alapon bizonyítania kell. Ne az szolgáltassa az alapot az alkalmatlanságra, hogy a munkavállaló egy más politikai színezetű kormány, önkormányzat idején is ellátta feladatait.

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi határozatában megállapította, hogy alkotmányellenes a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénynek az a szabálya, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a kormánytisztviselő indokolás nélküli felmentését. A törvény szövegezéséből adódóan a közzététel – 2011. február 15. – napjával történő megsemmisítéssel a kormánytisztviselők felmentése mellett a lemondásuk is szabályozatlanná vált volna, ezért az Ab az alkotmányellenes rendelkezést 2011. május 31-i hatállyal semmisítette meg.
– Független Hírügynökség –