Levegő Munkacsoport: közlekedési válság van Budapesten, egészségtelen a levegő

Gyökeres változásokat követel a Levegő Munkacsoport Budapest tömegközlekedésében, mert szerintük válságban van a fővárosi közlekedés. Egy tanulmány alapján legalább 100 milliárd forintot kell költeni például autóbuszokra ahhoz, hogy a budapestiek fele ne autót használjon, hanem a tömegközlekedést – olvasható a Munkacsoport honlapján.

A zöldek felhívják a figyelmet arra, hogy folyamatosan emelkedik itthon a levegőszennyezéssel összefüggő megbetegedések száma. Az elmúlt huszonöt évben az asztmások száma tízszeresére, a tüdőrákosoké háromszorosára nőtt. Ez utóbbiban Magyarország világelső lett. Egy uniós adatra is hivatkoznak, mely szerint legalább 2000 ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés miatt Budapesten.

Egy tanulmány megoldásokat ajánl a fővárosnak, ezt a Munkacsoport megbízásából készítette a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. Eszerint egyszeri beruházásként 66 milliárd forintot kell költeni 650 modern, részecskeszűrős autóbusz beszerzésére, 34 milliárdot pedig egyebek mellett infrastruktúra- és műszaki fejlesztésre. Javaslatiak között vannak még olyan kevésbé költséges megoldások, mint az újabb buszsávok kialakítása. A tanulmányban arra is kitérnek, hogy a költségeket ne a kormány vagy az önkormányzat állja, hanem az Európai Unió.

Ezektől a beruházásoktól azt remélik a zöldek, hogy 3 éven belül teljesen átalakulna Budapest közlekedése, és kevesebben betegednének meg a légszennyezés miatt.