Leváltottak egy pártvezetőt Santung tartományban, ahol a vak jogvédőt meghurcolták

    Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. május 30., szerda (MTI) – Leváltották posztjáról azt a tartományi szintű pártvezetőt, aki a kelet-kínai Santung (Shandong) tartományban az igazságügyet és a közbiztonsági területet felügyelte – közölte a China News Service kínai nyelvű hírügynökség.

 

Santung az a tartomány ahol Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) kínai jogvédőt meghurcolták, évekig zaklatták, majd idén május 20-án – miután megszökött nem hivatalos házi őrizetéből, és az Egyesült Államok nagykövetségére menekült -, feleségével és két gyerekével New Yorkba távozhatott.

Az 58 éves Paj Csi-min (Bai Jimin) a Kínai Kommunista Párt tartományi pártbizottsága állandó bizottságának tagja volt és a bíróságok, az ügyészség és a rendőrség felügyelete tartozott hozzá.

A szűkszavú sajtóközlemény nem indokolja a döntést, de kiderül belőle, hogy Paj a tartományi törvényhozásban alacsonyabb beosztásba került.

A 45 éves vak jogvédő, aki Santungban sok borsot tört a helyi vezetők orra alá, és a börtönt is megjárta, többször is úgy nyilatkozott, hogy a központi kormánynak ki kell vizsgálnia a vele történteket és felelősségre kell vonnia a helyi kormányzati felelősöket, ha be akarja bizonyítani, hogy az ellene folytatott boszorkányüldözéshez Pekingnek nem volt semmi köze.

Csen a pekingi kórházban, ahol lábtörése miatt ellátták, és úti okmányainak elkészültét várta, találkozott az állampolgári panaszok hivatalának egyik tisztségviselőjével, akinek részletesen beszámolt a vele történtekről és a falujában, Tungsikuban (Dongshigu) uralkodó állapotokról.

A vak férfi legutóbb a The New York Timesban közölt írásában is a maga példájával vetette fel, hogy Kínában nincs hiány törvényekből, a baj sokkal inkább az, hogy nem érvényesül a “törvények uralma”.