Leváltották az orosz Balti Flotta felső vezetését, a média példátlan tisztogatásról ír

Leváltották az orosz Balti Flotta felső vezetését, a média példátlan tisztogatásról ír
Leváltották az orosz Balti Flotta felső vezetését, a média példátlan tisztogatásról ír
Moszkva – Nemcsak a Balti Flotta parancsnokát és vezérkari főnökét, de még félszáz tengernagyot és kapitányt is felmentett tisztségéből Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, ilyen mértékű tisztogatás még nem volt az orosz haditengerészetnél – állította csütörtökön a Fontanka.ru, a legolvasottabb szentpétervári hírportál.

A flotta parancsnokságát Viktor Kravcsuk altengernagytól eddigi helyettese, Szergej Jeliszejev altengernagy vette át, aki 2014 nyaráig az ukrán haditengerészet parancsnokhelyettese volt.

Ez az első eset, hogy a Krím orosz annektálása idején átállt ukrán tisztet neveztek ki orosz parancsnoki posztra. Jeliszejev egyébként az egyetlen, akit nem távolítottak el a Balti Flotta felső vezetéséből.

A felmentések – amelyeket lefokozás és a fegyveres erőktől való leszerelés követ majd – a hivatalos indoklás szerint a harckészültség terén tapasztalt komoly mulasztások és a jelentések meghamisítása miatt történtek. A Fontanka hírportál szerint ez azt jelenti, hogy a flotta parancsnoksága a vezérkar szerint nem képes elhárítani a valószínű ellenség támadását, alkalmatlan a személyi állomány életfeltételeinek biztosítására és hazudik.

A Fontanka által megszólaltatott szakértők szerint merőben szokatlan, hogy Sojgu miniszter és Vlagyimir Putyin elnök a nyílt kenyértörés mellett döntött, a korábban bevált csöndes tisztogatási gyakorlat helyett, amikor valamilyen indoklás mellett nyugállományba szokták küldeni a problémás parancsnokokat. A nyilatkozók nem tudták megmondani, hogy pontosan mi válthatott ki ilyen reakciót Moszkvából, de az elmúlt évek történéseiből megpróbálták összeállítani a felmentések mozaikos hátterét.

Putyin 2015 júliusában Kalinyingrádban járva még méltatta a Balti Flotta állapotát, mint kiderült erősen elferdített jelentések alapján. A pétervári portált a védelmi minisztériumból névtelenül úgy tájékoztatták, hogy a tisztogatás a június 10-11. között megtartott váratlan ellenőrzés eredménye, amelyet egy orosz tengeralattjárónak a Balti-tengeren áprilisban elszenvedett balesete váltott ki.

Lengyel sajtójelentések szerint az orosz tengeralattjáró, amely feltehetően egy lengyel felderítő hajóval ütközött, olyan súlyosan megrongálódott, hogy az könnyen a Kurszkéhoz hasonló tragédiához vezethetett volna. (A Kurszk nukleáris meghajtású tengeralattjáró 2000-ben süllyedt el a Balti-tengeren, 118 fős legénységét nem sikerül megmenteni.) Az áprilisi incidenst az orosz védelmi minisztérium eltitkolta.

Kravcsuk admirális a Fontanka informátorai szerint képtelen volt teljesíteni a 2012-ben rá bízott feladatott, azt hogy a flotta, a gyalogság és a légerő összehangolásával hozza létre a Kalinyingrádi Védelmi Kerületet (KOR), amelynek a vezérkar elképzelése szerint az orosz hadsereg fő feltartóztató erejének kellene lennie a nyugati stratégiai irányban. Ráadásul a Balti Flottánál az egy hónapig tartó idei váratlan ellenőrzés során a haditechnika több esetben látványosan felmondta a szolgálatot.

A portál szerint a Balti Flottánál a laktanyákra, valamint a tiszti állomány elszállásolására szánt pénzt másra költötték, lopták a dízel üzemanyagot és parancsnok személyesen is összejátszhatott az alvilággal.

– MTI –