Levágott szárú hóvirágot nem lehet visszaültetni

Bükkszentkereszt, Miskolc – A Bükki Nemzeti Park cáfolta az egyik hírügynökség által kiadott hírt, miszerint visszaültették volna a hétfőn leszedett 1500 hóvirágot Bükkszentkeresztnél.

“Visszaültették eredeti helyükre a Bükkszentkereszt külterületéről leszedett másfélezer szál hóvirágot” – közölte egy országos hírügynökség szerdán este. Lapunkban gynút keltett a tudósítás, ezért utánajártunk. A Bükki Nemzeti Park illetékese leszögezte, a védett növényként nyilvántartott hóvirágot visszaültetni két okból nem lehet: egyrészt a bűnjelként lefoglalt virágot a miskolci irodában lefagyasztották, másrészt a hóvirág szárát vágták el és annak hagymája a földben maradt.

A virágokat a bizonyítási eljárás végéig őrzik. Részben igaz az, hogy úgymond GPS-szel megjelölték a természetkárosítás helyszínét, a valóságban bemérték a lopás helyszínének pontos koordinátáit, hogy amennyiben bizonyítási eljárásra kerül sor, konkrétan meg tudják mondani, hol történt az eset.

Mint annak idején beszámoltunk róla, 1500 szál nemzetközileg védett hóvirágot lopott el három férfi és három nő (mindannyian miskolci illetőségűek) hétfőn délután. A természetvédelmi őrök tettenérték őket, ám addigra  már szatyrokban, dobozokban volt a virág, amit nagy valószínűséggel nőnapon értékesítettek volna…

Egy szál hóvirág eszmei értéke tízezer forint, tehát a természetben okozott kár 15 millió forint. Az elkövetőt a törvény alapesetben 3 év börtönnel fenyegeti.

Bartha Zsolt a BNP tájegységvezetője az információt azzal egészítette ki, hogy a letépett hóvirágok néhány szálán rajta maradt a hagyma, ezért a törvénynek megfelelően megpróbálták visszatelepíteni, azaz a lopás helyszínén visszadugványozták a szálakat. Azt még nem tudni, megmaradnak-e a növények.

PT