Leugrottak a légdeszkások a Mount Everestről

Bekerült a rekordok könyvébe az a három légdeszkás, akik a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest tetejéről ugrottak le vasárnap, hogy a deszkáikon meglovagolva a levegőt végül ejtőernyővel aláereszkedjenek a hegygerincre.

A bátor kalandorok – egy brit, egy kanadai és egy új-zélandi állampolgár – földet érésük után az AFP-nek elmondták: csodálatos látvány tárult eléjük, amint elrugaszkodtak a 8848 méter magas csúcsról. Mint fogalmaztak, az ugrást követő egypercnyi szabadesés alatt megcsodálhatták az Everest és a többi hegycsúcs ívét a felhők fölött.

Az ejtőernyősöknek egyébként nulla fok körüli hőmérséklettel és gyorsan változó időjárással kellett szembenézniük, amíg a 3900 méteren lévő célállomásig el nem jutottak, ezért különleges öltözéket viseltek. Az oxigénszegény levegőben végrehajtott ugrás során ejtőernyőjük kupolája is háromszorosa volt a szokásosnak.

A mutatványt a “High and Wild” nevű brit utazási ügynökség szervezte, amelynek profilja a kockázatos és különleges kaland. Az Everest fölötti légdeszkás ugrásra 32-en fizettek be fejenként 24 ezer dollárt a cégnek, amely az “őrültség megérintése” nevet adta a mostani kalandnak.