Életveszélyes kémények Szekszárdon

Csaknem félezer kémény életveszélyes Szekszárdon. Ha valaki nem javíttatja meg a hibát, biztonsági okokból akár el is zárhatják nála a gázt, így nem tud majd fűteni. A szabálytalan kémények ugyanis halálos mérgezés okozhatnak. A kéményseprők a fűtési szezon elején gyakrabban járnak ellenőrizni, ha hibát észlelnek, szólnak a tulajdonosnak, akinek kötelessége megjavíttatni.

Szekszárdon csaknem félezer kéményt nyilvánították már életveszélyesnek. Több helyen egy hosszabbító csövet szeretlek a tetejére, ami tilos, ráadásul közvetlen életveszélyt okoz. Ha a kéményseprők a rendszeres ellenőrzéskor hibát találnak, szólnak a tulajdonosnak, hogy javítassa meg, ha ezt nem teszi, akkor felszólítják. Ha ezután sem intézkedik, akkor szabálysértési eljárást indít ellene az önkormányzat. Tavaly 42 esetben bírságoltak is. De volt ahol, a gázszolgáltató végül elzárta a gázt, és csak akkor kapcsolták vissza, ha a kéményt megcsináltatták. Ez akkor is bekövetkezhet, ha a tulajdonos nem engedik be a kéményseprőt, hogy ellenőrizhesse a kéményt.

A szakemberek a fűtési szezon elején gyakrabban járják a házakat, rendszeresen ellenőriznek. A városban ugyanis eddig már 500 olyan kéményt találtak, amit, ha nem javíttatnak meg, idén már nem lehet használni. Egy rosszul bekötött, vagy szabálytalanul működő kéménybe gyakran visszaszivárog a szén-monoxid, ez pedig nagyon hamar fulladást okozhat.