Életre szóló károsodást okozhatnak a “pszicho-szerek”

Drog - Illusztráció
Drog - Illusztráció
A gyerekek gyógyszeres kezelése ellen szervez tüntetést kedden a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Intézet előtt az egyik civil szervezet.

Véleményük szerint Magyarországon bevett gyakorlatnak számít drogokkal elfedni azokat a lelki problémákat, amivel a szülők otthon már nem tudnak mit kezdeni – a különböző tudatmódosító szerek azonban maradandó egészségkárosodást is okozhatnak.
Ma világszerte 17 millió “problémás” gyermeket vetnek alá gyógyszeres pszichiátriai kezelésnek. Magyarországon ez a szám több ezerre tehető, de mivel az érintett intézmények nem szívesen hozzák nyilvánosságra ezeket az adatokat, a pontos szám nem ismert – mondta el Dobos János, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke, a tüntetés szervezője.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülők nagyon keveset tudnak a pszichiátriai problémák kezeléséről, az intézmények munkatársai pedig viszonylag könnyen meg tudják győzni őket arról, hogy a gyógyszereskezelés az egyetlen alternatíva a viselkedési problémákkal küszködő, illetve hiperaktív gyerek számára.

Ez a tendencia az Egyesült Államokból indult el, és sajnos már Magyarországon is standard gyakorlattá vált – mondta a szervező. Ezek a szerek ugyanolyan kábítószernek minősülnek, mint a speed vagy az amfetamin, hisz függőséget és hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak; egyebek mellett szabálytalan szívverést, elhízást és keringési problémákat.
Egy tatabányai fiú például öt éven keresztül szedett a hiperaktivitás kezelésére szolgáló, úgynevezett pszichostimulánsokat.

Értelmi képességei idővel egy néhány éves gyermek szintjére estek, fél oldala pedig lebénult. Az orvosi vizsgálatok kiderítették, hogy a pszichiátriai gyógyszerek okozták mindezt, a károsodás pedig maradandó. A szülők először perre akarták vinni a dolgot, de mivel itthon nincs precedens az ilyesmire, végül elálltak ettől – mondta Dobos János.

Amerikában egyébként az iskolai lövöldözések után kiderült: a 13-ból 8 esetben pontosan ilyen pszichiátriai drogok hatása alatt álltak az elkövetők; egy részük függő volt, míg másokat elvonási tüntetek kínoztak. A tengerentúlon ezért többen a gyógyszercégek ellen is pert nyertek már – tette hozzá a szakember.
A civil szervezet körülbelül 150-200 embert vár délután két órára a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Intézet elé, ahol rövid előadásokkal és szórólapokkal próbálják felhívni a figyelmet a problémára.

A tervek szerint egy koszorút is elhelyeznek a kezelések halálos áldozatai emlékére – a szervezet szerint ugyanis a vadasketi intézmény “a legális drogozás központja”.