Életmód-program 60 felett Újbudán

Átfogó életminőség-javító programot indított szerdán a 60 év felettieknek az újbudai önkormányzat, az Idősek Világnapja alkalmából. A kerület az összes nagyobb helyi kulturális, illetve egészségmegőrzéssel foglalkozó civil szervezetet megkereste, és együttműködést ajánlott. A cél az, hogy például a kerületi sakk-klub, gerinctorna csoport, helytörténeti kör és kórus tevékenységébe az eddiginél több nyugdíjas kapcsolódjon be.

A XI. kerületben több mint 40 ezer 60 évnél idősebb ember él. A programokról az összes háztartásba eljutó “Újbuda” magazin, a kerület honlapja, illetve a nagyobb közösségi helyeken elhelyezett szórólapok segítségével informálják az időseket.

A kezdeményezéshez több mint 150 helyi vállalkozó is csatlakozott, akik 5-20 százalékos kedvezményt biztosítanak azoknak a 60 év felettieknek, akik náluk vásárolnak. Az üzletek között élelmiszerboltok, elektronikai szaküzlet és könyvesbolt is van, a számuk folyamatosan bővül. Az első körben jelentkezőkkel két héten belül írják alá a kedvezményeket biztosító megállapodást, az üzletek homlokzatára pedig hamarosan “60+ program partnervállalkozás” feliratú matrica kerül.

Az idősek a 60+ tagkártya kiváltásával vehetik igénybe a kedvezményeket, ez minden 60 év feletti, kerületi lakosnak alanyi jogon jár majd. A rendszer várhatóan december közepére indul be – mondta a Független Hírügynökségnek Veresné Krajcár Izabella alpolgármester. A tagkártyákat november végétől vehetik át személyesen az érintettek a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán.

Október 1-je az ENSZ döntése nyomán 1991 óta az Idősek Világnapja. A demográfiai adatok szerint most körülbelül hatszázmillióra tehető az idősek száma világszerte, a következő húsz évben pedig várhatóan megkétszereződik a számuk.