Életmód Híradó

A felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt fontos vigyázniuk az egészségükre
A felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt fontos vigyázniuk az egészségükre
Mérgező olajat használnak a gyorséttermek! Először végeztek transzkatéteres ablációt kismamán Magyarországon! Kamypányt indítanak a magas kolaszterin ellen!

Veszélyes sütőolaj

A főként gyorséttermekben használt hidrogénezett növényi olajak akár 50 százalékkal is emelhetik a szív és érrendszeri betegségek miatti halálozás – számolt be e szomorú hírről egy kereskedelmi csatorna híradója a napokban. Elhangzott: az ilyen olajat Amerika egyes államaiban már be is tiltották.

A McDonald’s pénteken közleményt adott ki, melyben az áll, hogy folyamatosan csökkentik a sütéshez használt hidrogénezett olaj mennyiségét. Azt ígérik, a magyar McDonald’s éttermekbe 2008 közepére érkezik meg az új összetételű olaj, amely már csak 2 százalékot tartalmaz a veszélyes zsírsavból!

Kettős életmentés

Először végeztek Magyarországon terhes kismamán úgynevezett transzkatéteres ablációt a Debreceni Kardiológiai klinikán. Már órák óta 200 fölött volt a pulzusa a 7 hónapos terhes asszonynak, amikor bekerült a kardiológiai klinikára. A szívritmuszavar megölhette volna mindkettőjüket. A terhessége miatt gyógyszert nem adhattak neki.

Egyetlen eljárás maradt: egy speciális katéter segítségével a szívbe megkeresni a ritmuszavart okozó elektromos hiba helyét és rádióhullámokkal kiégetni. Ezt az eljárást várandós asszonyokon nem végzik el a sugár és trombózis veszély miatt, most mégis kivételt tettek az orvosok. Módosított eljárással elvégezték a beavatkozást, így a 26 éves asszony és a 7 hónapos magzat életét sikerült megmenteniük a szakembereknek!

Koleszterin–kampány indul

Az emberek nagy része egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mennyi a megfelelő koleszterinszint, mit okozhat, ha magasabb, és mit kell tenni csökkentése érdekében – derült ki a Magyar Szív Egyesület megrendelésére készített felmérésből.

A szakemberek ezért kampányt indítanak, hogy az ebben a témában legtudatlanabbnak számító fiatalok is megismerjék a betegséget. Kiderült, hogy a témában inkább az idősebbek a tájékozottabbak, a 15–29 év közöttiek közül szinte senki nem ismerte igazán a betegséget. Az egyesület óriásplakátokon szeretné tájékoztatni az embereket a tünetmentes betegség esetleges szövődményeiről.

Az optimális koleszterinszint az 5 millimol/liter, akik cukorbetegek, vagy valamilyen szív- és érrendszeri betegségük van, 4,5 a célérték. Ha valakinek magas a koleszterinszintje, először az életmódján és étrendjén kell változtatnia, ha ez nem segít, orvoshoz kell fordulnia.
– Palicz István –