Életmentés bérműtéttel

Horvát gyerekeket műtenek augusztustól az Országos Kardiológiai Intézet (OKI)gyermekosztályán.

Egyre kevesebb a magyar beteg, a szabad helyeket ezért eladják külföldieknek, hogy a kórház ezzel is pénzt keressen. Magyarországon a sürgős életmentő műtéteket rögtön, vagy 2 napon belül elvégzik.

Évről évre csökken a szívműtétek száma Magyarországon, mert egyre kevesebb gyerek születik.

Évente most 600 gyerek szívét kell operálni, vagyis kevesebbnek, mint korábban. Az Országos Kardiológiai Intézet azért is adja el a szabad helyeket külföldi betegeknek, mert a plusz bevételek mellett a szakmai kihívások is helyben tartják az orvosokat is. Az orvosok számára fontos a gyakorlat és az, hogy minél több beteget lássanak el, mert így fenntarthatják a színvonalat – mondta az RTL Klub Híradójának Ofner Péter, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója.

Emellett az OKI arra törekszik, hogy később regionális központtá váljon a térségben, vagyis itt végezzék el azokat a műtéteket, amelyeket külföldön nem tudnak.
Augusztus elseje óta egy horvát gyermeket operáltak meg a kardiológiai intézetben, ahol a tervek szerint évente akár 150 külföldit is tudnak majd fogadni.

Ebben az évben körülbelül 40 betegre számítanak, főleg a balkáni országok érdeklődnek a magyar bevatkozások iránt. A legbonyolultabb műtétek akár 5 millió forintba is kerülhetnek, ezt az adott ország egészségbiztosítója fizeti a betegek után.