Életfogytig tartó fegyházat kaptak a rablógyilkosok

Előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért jogerősen 93 és fél év fegyház- illetve börtönbüntetés szabott ki a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön a tokaji pénzszállító kirablóira és gyilkosaira. A vádlottak padján nyolcan ültek, hat férfi és két nő. A két főbűnös életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, egyikük leghamarabb 35, a másik 30 év múlva szabadulhat. Harmadik társuk fiatal korára tekintettel – 15 év fegyházbüntetést kapott. A többi vádlottat 4 és 1 év közötti szabadságvesztésre ítélte a bíróság, főként bűnpártolásért.

A rablás 2007 márciusában történt. Tokaj közelében megtámadták a pénzszállító autót, a biztonsági őrt megölték, és 166 millió forintot vittek el. Az ügyészi iratok szerint az elsőrendű vádlott terve alapján támadtak rá a pénzszállító autóra, amelyet az ügy harmadrendű vádlottja vezetett. Első fokon is őket ítélte életfogytig tartó börtönbüntetésre a bíróság.

A sofőr egy Tokaj mellett egy földútra hajtott azzal az indokkal, hogy a dolgát elvégezze. Amikor távolabb ment, a helyszínen elrejtőzött két támadó előjött és fegyverrel arra kényszerítették a kocsi biztonsági őrét, hogy szálljon ki az autóból. Egy előre elkészített zsineggel fojtogatni kezdték, majd többször torkon szúrták. Ezután a kocsiból kivették a pénzt, és elmenekültek. Az ügy negyedik szereplőjével – akinek az volt a dolga, hogy a környéket figyelje – utólag közölték, hogy megölték a biztonsági őrt.

A vádlottak rövid ideig Miskolcon, majd a fővárosban bujkáltak. Ezt követően költöztek egy Kiskunhalas melletti tanyára, amelyet a vádlottak szüleinek segítségével a rabolt pénzből vásároltak. Az első és másodrendű vádlottak szüleit vádolta az ügyészség bűnpártolással.