Életfogytig tartó börtönt is kaphatnak a drogcsempészek

Életfogytig tartó börtönt is kaphatnak azok a kábítószer csempészek, akik Hollandiából hoztak be nagy mennyiségű speed-port, estasy tablettákat és marihuánát. A nyomozás 2005-ben kezdődött Békés megyében, amikor az egyik gyulai terjesztő két kilogramm kábítószerrel lebukott egy közúti ellenőrzésen Csorváson. A nyomozás 2006-ban zárult le, az ügyben most készült el a vádirat.

A gyulai drogcsempészről kiderült, hogy rendszeresen hoz Hollandiából drogott és egy kiterjedt kábítószer-terjesztői hálózatot működtet. A férfi kapcsolatban állt egy mezőpeterdi férfival is, aki szintén Holladiából szállított drogot Maqyarországra. A két csempész időnként drogokat is cserélt egymással, és a terjesztésben is együttműködtek. A két drogcsempész pár száz forintért vásárolta a kábítószert külföldön, Magyarországon pedig 1500, 2000 forintért adták tovább a diszkó drogokat és a marihuánát. A drogcsempészeknél a nyomozás során a jogszabályban meghatározott jelentős mennyiségű kábítószer 60 szorosát találták meg. Őket ezért akár életfogytig tartó börtönre is ítélhetik, jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.

Az ügynek összesen 12 gyanúsítottja van, akiket nagy mennyiségű kábítószerrel való kereskedéssel vádol az ügyészség – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Fazekas Géza, a Békés Megyei Főügyészség sajtószóvivője. További 11 személynél csak a kábítószer fogyasztás bizonyosodott be, ők a hathónapos leszoktató kezelést választották, így nem indult ellenük eljárás.