Magyarország

2011.02.10. 13:48

Moszkvai kereskedelmi központ - Nem kerültek előzetesbe Tátrai Miklósék

<p>Szabadlábon védekezhet Fekszi Márta korábbi külügyi államtitkár, Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezérigazgatója és Székely Árpád egykori moszkvai nagykövet - tájékoztatott a Független Hírügynökség kérdésére Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség Szóvivője. A bíróság nem látta indokoltnak a moszkvai kereskedelmi központ épületének jogellenes eladása kapcsán kedden őrizetbe vett gyanúsítottak előzetes letartóztatását. A Központi Nyomozó Ügyészség fellebbez a döntés ellen.</p>

Ahogy arról a Független Hírügynökség már beszámolt, a Központi Nyomozó Főügyészség szerint összesen majdnem hétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak az államnak a moszkvai kereskedelmi központ eladásával az ügyben kedden őrizetbe vett gyanúsítottak. Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábbi vezérigazgatóját különösen jelentősvagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják. Fekszi Márta korábbi külügyi államtitkárt és Székely Árpád volt moszkvai magyar nagykövetet pedig ugyanebben az ügyben bűnsegédként fogták gyanúba. A nyomozás egyébként már 2009. november 30-a óta tart a moszkvai kereskedelmi képviselet 2008-as értékesítésével összefüggésben.

A gyanúsítás lényege, hogy a volt moszkvai nagykövet eladta az orosz fővárosban lévő, de a Magyar Állam tulajdonában lévő épületet. Később Fekszi Márta és Tátrai Miklós segítségével pályázatot írtak ki, hogy "lepapírozzák" az ügyet. a pályázat nyertese a korábbi vevő lett. A valódi eladás és a pályázaton történt értékesítés között hónapok teltek el, az ügyészség szerint már ezzel majdnem 800 milliós veszteséget okoztak, ráadásul az épületet a hivatalos forgalmi értékénél jóval olcsóbban adták el, amivel újabb, körülbelül 6,5 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az államnak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!