Letették a miskolci uszoda alapkövét

Letették a miskolci uszoda alapkövét
Miskolc – Lerakták a Miskolc Városi Sportuszoda alapkövét hétfőn, a Miskolci Egyetem volt salakos futballpályáján. Hamarosan a munkálatok is megkezdődnek, és várhatóan 2009 második felére lesz uszodája Miskolcnak.

Ezt Káli Sándor, a város polgármestere mondta el a hétfői alapkőletételen, ahol Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára is jelen volt.

A városi uszodára az elmúlt években több terv is készült. Erre utalt a polgármester is beszédjében, amikor azt mondta: “Először 1974-ben vettem részt a városi fedett uszoda tervezésében” Hozzátette: az álom, hogy jó lenne egy uszoda a városnak, számtalanszor előjött, főleg azért, hogy a tehetséges úszóink megfelelő körülmények között edzhessenek.

A polgármester az új sportlétesítménnyel kapcsolatban két dolgot emelt ki: Tapolca kapujában épül majd, valamint a Miskolci Egyetemen kap helyet. Ez utóbbi azért is fontos – mondta –, mert illeszkedik az egyetem további elképzeléseibe. Miskolc szabadidősportja történelmi pillanatához érkezett – hangsúlyozta Káli Sándor.

Lapunk is benne van

Az államtitkár beszédjében azt hangsúlyozta, hogy nem elsősorban az utánpótlás nevelésben lehet szerepe egy fedett sportuszodának, de a gyerekek egészséges életmódjához is hozzájárulhat, valamint megtanulhatnak biztonságosan úszni.
Az alapkövet Káli Sándor és Elbert Gábor helyezték el a sportpályán. A hengerben többek között a város zászlóját, valamint az Észak-Magyarország egy példányát helyezték el az utókor számára.

Előzmények

2006 februárjában a Miskolc jövőjéért rendezett tanácskozást követően — melyen a miniszterelnökön kívül több kormánytag is képviseltette magát — Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy az állam egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad Miskolcnak sportuszoda felépítésére. Majd később úgy döntöttek, hogy további 500 millióval támogatják a projektet.

2006-ban a közgyűlés megszavazta, hogy a város 710 millió forintot biztosít a projekt megvalósításához. Így az állam 1,5 milliárd forintjából, valamint az önkormányzati önrészből épülhet fel a sportuszoda.

Az uszoda terveit a nemzetközi építészeti tervpályázaton nyertes debreceni Keletterv Kft. készítette, a hamarosan induló kivitelezést, pedig a Hajdúép Kft. végzi majd.

Ezek lesznek a sportuszodában (a tervek szerint)
– 50-szer 25 méteres, tíz sávos versenymedence
– 25-ször 10 méteres bemelegítő medence
– 3-400 főt befogadó nézőtér
– öltözők, szociális blokkok, kereskedelmi egységek
– az uszoda nemzetközi úszóversenyek és vízilabda-mérkőzések lebonyolítására is alkalmas lesz