Életben van az Afganisztánban elrabolt olasz újságíró

Afganisztán – Életben van az Afganisztánban elrabolt olasz újságíró – jelentette be szombaton az olasz kormány. Korábban a La Repubblica című lap tudósítójának megölésével fenyegetett az őt elrabló tálib szervezet egyik parancsnoka, ha az olaszok nem vonják ki katonáikat Afganisztánból.

Az olasz külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az egy hete eltűnt Daniel Mastrogiacomo életben van. Az olasz kormánynak megbízható információ vannak azokról, akik elrabolták az 52 éves újságírót – áll a közleményben.

A tálibok a szervezet két letartóztatott szóvivőjének szabadon bocsátását, valamint az olasz csapatok kivonását követelik Afganisztánból. A tálibok egyik parancsnoka, Mullah Dadullah az AFP francia hírügynökségnek telefonon nyilatkozva közölte, hogy hét napot adnak a követelések teljesítésére, aminek lejárta után “lemészárolják ezt az embert”.

A kabuli olasz nagykövetség közölte: mielőtt döntenének az esetleges tárgyalásokról, szeretnének bizonyítékot arra, hogy az elrabolt újságíró életben van. A La Repubblica című olasz lap afganisztáni tudósítója, Daniele Mastrogiacomo vasárnap tűnt el Afganisztán déli részén. Vele volt két afgán kísérő is. A tálib parancsnok elmondása szerint az 52 éves újságírót a szervezet egyik főhadiszállásán, valahol Helmand tartományban tartják fogva, és jól van.