Letartóztattak több mint száz rendőrt Mexikóban

A mexikói hadsereg hétfőn letartóztatott több mint száz rendőrt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak különböző drogcsempész bandákkal. Közben legalább 22 holttestet találtak az országban, többségükkel kivégzésszerűen végeztek: valószínűleg a drogkartellek között dúló háború áldozatai lettek.

A rendőröket Monterrey városában és annak környékén vették őrizetbe a hadsereg emberei, közölte Nuevo Leon állam szóvivője. Omar Servantes elmondta, hogy a letartóztatott rendőröket több, az államban történt lövöldözésben játszott szerepük miatt vizsgálják. Idén eddig nagyjából ötven, kivégzésszerű gyilkosság történt az Egyesült Államokkal határos államban. 18 áldozat rendőr volt.

Közben legalább 22 ember holttestére bukkantak az ország területén autókban és szemeteszsákokba csavarva: többségüket kivégzésszerű módon ölték meg. Az egyik esetnél egy figyelmeztető üzenetet találtak a rendőrök, amit az egyik nagy drogkartell szökésben lévő vezetőjének, Joaquín “el Chapo” Guzmánnak címeztek.

A közép-amerikai országban a szövetségi nyomozók szerint háború zajlik két nagy kartell, a Sinaola és a Gulf Kartell között, a becslések szerint tíz és harminc milliárd dolláros bevételt termelő drogcsempészet irányításáért. Az El Universal című lap számítása szerint 2007-ben eddig már hétszáznál is több gyilkosság történt Mexikóban, a drogcsempészettel összefüggésben.