Letartóztattak egy volt horvát tábornokot Bécsben

Letartóztattak Bécsben egy volt horvát tábornokot – közölte az osztrák belügyminisztérium szerdán. Vlagyimir Zagorec, egykori helyettes védelmi minisztert azzal gyanúsítják, hogy gyémántokat lopott öt millió dollár értékben.

A körözésről szóló, még februárban kiadott rendőrségi közlemény szerint az egykori tábornokot – aki a horvát hadsereg fegyvervásárlásait intézte 1993 és 2000 között – azzal vádolják, hogy öt millió dollár értékű gyémántot tulajdonított el. A köveket egy külföldi fegyverszállító hagyta a minisztériumnál, biztosítékként, hogy leszállítja az ígért föld-levegő rakétákat. A gyémántokat Zagorec egy széfben helyezett biztonságba, de nem könyvelte el, és amikor elbocsátották posztjáról magával vitte azokat.

A tábornokot kedd este vették őrizetbe a nemzetközi körözési parancs alapján az osztrák hatóságok. A Zagorecet védő bécsi ügyvédi iroda egyik tagja elmondta, hogy a letartóztatási parancs véleményük szerint politikai indíttatású. Korábban az egyik horvát lapnak nyilatkozva a volt tábornok közölte: feltétlenül megjelenik majd a bíróság előtt.