Letartóztatták az elnökválasztás vesztes jelöltjét

Sri Lankán hétfõn letartóztatták a január végi elnökválasztáson vesztes Sarath Fonsekat. A nyugalmazott tábornokot “katonai vétséggel” vádolják, amelyet állítólag korábban, a hadsereg parancsnokaként követett el.

A január 26-i elnökválasztás ellenzéki jelöltjét az õt támogató Népi Felszabadítási Front (JVP) pártirodájából hurcolták el a rendõrök és katonák. Az akció közben az épületet felfegyverzett katonák vették körbe, megakadályozva, hogy riporterek és fotósok juthassanak be az irodába.

A csaknem két hete rendezett voksolást ismét az eddigi elnök Mahinda Rajapakse nyerte, nagy elõnnyel. Riválisa, Sarath Fonseka pedig vitatta az eredményt, és azt állította, hogy a Legfelsõbb Bírósághoz fordul. Sri Lanka kormánya szerint a választás szabad, és korrekt körülmények közt zajlott. Az Európai Unió és az Egyesült Államok azonban vizsgálatot követelt, csalások miatt.

Sri Lanka állami napilapja, a Daily Run információi szerint az 59 éves Fonsekát “katonai vétséggel” vádolják, amelyet azonban nem részleteztek. Egy másik, magántulajdonú napilap tudni véli, hogy a férfit egy korábbi, kormányellenes puccs tervezése miatt haditörvényszék elé állíthatják.

Újraválasztás után az államfõ, Mahinda Rajapakse február elején tucatnyi idõsebb katonatisztet rúgott ki állásaikból – miután a védelmi minisztérium szerint az érintettek “közvetlen veszélyt” jelentettek a többségében szingalézek lakta szigetállam nemzetbiztonságára.

Az Indiai-óceánon található, 14 milliós lakosú Sri Lankán az elnökválasztást megelõzõ kampányban egyébként mindkét jelölt elõnyt akart kovácsolni a hadsereg gyõzelmébõl, amely véget vetett a 37 éves polgárháborúnak Sri Lankán.

Az egykori Ceylon szigete 1948-ban a Brit Nemzetközösség teljes jogú domíniuma lett, majd a szigeten 1972-ben Srí Lanka néven kikiáltották a köztársaságot. A 2009-ben lezárult polgárháború a tamil felkelõk vereségével ért véget. A Tamil Ilám Felszabadító Tigrisei azért küzdöttek, hogy a sziget északi fele önálló állammá váljon. A polgárháborúnak több tízezer halálos áldozata volt.