Letartóztatták a legnagyobb brit hitelkártya-csalót

19 ezer hitelkártya adatainak ellopása miatt vett őrizetbe a rendőrség egy brit diákot, tudta meg a Times című konzervatív brit lap szerdai internetes kiadása.

A londoni egyetemen számítógépes ismereteket tanuló Anup Patel közel kétmillió fonthoz jutott, miután több ezer pin-kódot lopott el, majd azokat hamis kártyákra másolta, amivel külföldön bűntársai segítségével vett fel pénzt.

A 30 éves férfi rendkívül magasszintű technológiát fejlesztett ki az adatok ellopására, amelyekhez elsősorban a benzinkutaknál fizető vevők adatainak megszerzésével jutott.

A férfi rejtett adatleolvasókat juttatott be a fizető rendszerbe és titkos, a plafonba fúrt kamerákat is használt a pin-kódok másolására.

A csaló áldozati közül több százan csak akkor figyeltek fel a bűntényre, amikor bankjuk arról érdeklődött, vettek-e fel nagyobb összeget külföldön.

A rendőrség 2006 óta nyomoz az ügyben és tárta fel Patel nemzetközi kapcsolatait bűnbandákkal Thaiföldön, néhány kelet-európai országban és Törökországban is.

Mint a Times megtudta, Anup Patel egy éjszaka felhívta az ügyében nyomozó Simon Russen őrmestert, és arról tréfálkozott, hogy ha ő lenne a Frank Abagnale-t a “Kapj el ha tudsz” című filmben alakító Leonardo di Caprio, akkor a detektív nem más, mint a Tom Hanks által megformált FBI-ügynök.

A számítógéptechnikus azonban nem tudta (Abagnale-hoz hasonlóan) öt éven keresztül az orruknál fogva vezetni a rendőröket. A férfi feladta magát, miután tudomására jutott, hogy “szállítóit” őrizetbe vették néhány brit repülőtéren és Thaiföldön is.

Anup Patel-re 6 év börtön vár összesküvés, lopás és csalás miatt.

Csak tavaly Nagy-Britanniában bűnözők több mint 144 millió fonthoz jutottak a chippel és pinnel működő kártyák kijátszásával. A rendszert 2006-ban vezették be kötelező érvénnyel a szigetországban, ahol több mint 144 millió bankkártya van forgalomban