Letartóztatták a kínai zavargások vezetőit

A kínai rendőrség letartóztatta az ország középső részén kitört zavargás szervezőit – jelentette az állami hírügynökség szerdán. A négy napig tartó zendülést az váltotta ki, hogy több mint háromszorosára emelték a buszjegyek árát.

A Xinhua állami hírügynökség egy kormányszóvivőt idézve közölte, hogy a hatóságok letartóztatták a zavargások vezetőit. Azt nem tudatták, pontosan hányan kerültek rács mögé, neveket sem hoztak nyilvánosságra.

Jongzu városban már nyugalom van, a rendet azután tudták helyre állítani, hogy rendőröket vezényeltek oda.

A pénteken kitört zavargások idején legalább tíz ember megsérült, nagyjából egy tucat buszt és rendőrautót gyújtottak fel a tüntetők. Internetes információk szerint egy középiskolás fiút halálra vertek, de ezt független forrásból nem erősítették meg. Egy kormányszóvivő tagadta, hogy bárki meghalt volna.

Kínában évente több tízezer hasonló eset történik, ezeket legtöbbször a földfoglalások és a korrupció miatti felháborodás indítja el. Szakértők a gyors gazdasági növekedés miatti társadalmi feszültségekkel magyarázzák, hogy ilyen sok zavargás tör ki az ázsiai országban.Sporthírek