Letartóztatások fél év után

Az egykori libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri meggyilkolását vizsgáló ENSZ bizottság indítványára a libanoni rendőrség kedden többek között letartóztatta az előző kormány három biztonsági főnökét.

Az őrizetbe vételekkel szinte egy időben önként adta fel magát a elnöki gárda korábbi vezetője is.

Az előző, Szíria-barát kormány egykori biztonsági főnökét, a katonai hírszerzés fejét, illetve a belső elhárítás vezetőjét gyanúsítottként fogják kihallgatni – közölte Fuad Sziniora, libanoni miniszterelnök.

A libanoni igazságszolgáltatás egyúttal elfogató parancsot adott ki egy másik ex-miniszter ellen, aki a gyanú szerint szintén részt vett a február közepén végrehajtott véres merénylet megszervezésében. A detonációban az egykori miniszterelnökön kívül további 20 ember halt meg.

Az ügy kivizsgálásra áprilisban hozott létre bizottságot az ENSZ, ami azóta csaknem 500 embert hallgatott ki. Az előző, Szíria-barát kormány tagjai közül most tartóztattak le először magas rangú vezetőket.

Szíria 1976-ban, az Arab Liga felhatalmazásával vonult be Libanonba, hogy “segítsen” az ott zajló polgárháború leverésében. A háború 1990-es vége után is 40 ezer szír katona maradt Libanonban, ami sorozatos politikai feszültségeket szült a két ország között. Az utolsó szír katona végül idén áprilisban hagyta el Libanont.