Letartóztatások egy hongkongi aktivista elleni merényletkísérlet ügyében

A kínai rendőrség letartóztatott hét férfit, akik a hongkongi demokrácia mozgalom egyik ismert aktivistája, valamint egy Pekinggel szemben kritikus médiamogul elleni merényletre készültek – jelentette vasárnap a Sunday Morning Post című hongkongi újság. A letartóztatottak között van a tervezett merényletek állítólagos főszervezője is.

A meg nem nevezett rendőrtisztekre hivatkozó újság információi szerint a hét férfit a Kína déli részén található Sencsen városában vették őrizetbe, és csütörtökön állítják bíróság elé őket. A letartóztatottak között van egy hongkongi férfi, aki a rendőrség gyanúja szerint a merényletek főszervezője volt.

Azt nem tudni, hogy hat segítője hongkongi-e, vagy Kína szárazföldi területeiről származnak. A hongkongi lap szerint mindannyian szoros kapcsolatban állnak a hongkongi bűnszervezetekkel, a triádokkal.

A letartóztatásokat néhány héttel azután hajották végre, hogy 16 évig tartó börtönbüntetésre ítéltek egy kínai férfit fegyverbirtoklás, és a Martin Lee elleni gyilkossági kísérlet miatt. A Kína szárazföldi részéről származó férfit tavaly augusztusban vette őrizetbe a hongkongi rendőrség egy ellenőrzőpontnál végrehajtott rutinellenőrzés után. Lee mellett célpont volt Jimmy Lai médiamogul is.

Martin Lee a hongkongi demokrácia mozgalom egyik legismertebb alakja, alapítója volt a Demokrata Pártnak, míg Lai a Kínát vezető kommunista párttal szemben erősen kritikus újságokat és magazinokat ad ki Hongkongban és Tajvanon. Mindketten központi szerepet játszottak az 1989-es Tiananmen téri vérengzés huszadik évfordulójára emlékező hongkongi kampányban.